Det är ett seriöst problem att vara så grov som han blivit, berättar Hampus Lithén.
– Man är ju jävligt stor. Jag ser ut som ett cirkusdjur, så jag är som ett socialt experiment. Det är intressant att se hur folk hanterar en så enorm människa.
130 kilos-bjässen tycker att det "är lite bökigt", det här med hans storlek. Till exempel har han svårt att få rum i flygplansstolar eller vanliga bilar. Därför tränar han rörlighet, så att han åtminstone "ska kunna gå normalt". Biffigare måste han dock bli för att uppnå sitt mål: 145 kilogram, uppskattar Hampus, krävs nog för att lyfta sig till OS. För dit ska han.
– År 2019, då gäller det att leverera. Då ska jag kvala in. Om jag inte vinner ett enda SM innan dess – det är egentligen skitsamma.
OS 2020 är målet?
– Målet? Det är till och med planen. Jag bygger mitt liv kring den här sporten för att möjligheten att nå OS finns. Den dag jag inser att jag inte kan ta mig dit så slutar jag. Då kan jag ställa mig i Råby IF:s backlinje och röka eller vad som helst, skrattar han.
"Om man är stark måste man vara snäll". Citat Bamse. Hampus Lithén ler ofta och verkar hur trevlig som helst. Men det är klart, där under finns även allvaret. När Hampus refererar till sin satsning som "det här" så handlar det om nio träningspass i veckan. 60-70 procent är vad han i yrkesrollen som snickare mäktar med att jobba. Han säger visserligen att det varit ett lätt beslut ("jag kan ta igen det senare om det är så") men medger att han får välja bort resor och utekvällar med vännerna.
– Det verkliga bekymret är att jag alltid är så trött. På kvällarna lägger jag mig bara i soffan och är apatisk, liksom.
Den 8 juli tävlar Hampus Lithén i SM. Tävlingarna i tyngdlyftning är del av SM-veckan i Norrköping, där mästare koras i en massa olika sporter på samma gång. Ett mini-OS, kanske man kan säga. Brons 2014, silver 2015. Hampus hoppas få med sig en hejarklack. Trots allt verkar det inte riktigt vara "skitsamma" hur han presterar.
– Jag ska lyfta mer än jag någonsin gjort. Sen kan jag inte styra över hur det går för de andra men det är klart att det handlar om att plocka så ädla medaljer som möjligt.
Han som kallar sig talanglös har börjat bemästra sporten han för tre år sedan "bestämde sig för att bli bra på".
– Jag har inte en naturlig känsla för lyft och är inget styrkefenomen. Däremot har jag lätt för att ta till mig instruktioner, och för att sätta ett mål och sedan följa planeringen tills jag är där.
– För att ta mig till OS måste jag sätta svenskt rekord. Då är jag starkast i Sverige genom tiderna. Det är det ju bara en som kan vara, så det skulle vara ganska häftigt.