Ungraren Tamás Aján har styrt internationella tyngdlyftningsförbundet med järnhand i 44 år. En utredning visade att ungraren köpt röster, dolt en mängd positiva dopningsprov. Han misstänkts för korruption på över 100 miljoner kronor.
– Det är kaos. I grunden är det bra att den breda massan får veta om det jag har vetat om länge. Det är ju inte kul att kvala till ett EM och sedan hamna hopplöst i botten när konkurrenter har kunnat köpa rena test, säger Lithén.
Sportens högsta ledning känns fortfarande tragikomisk. Ursula Papandrea från USA skulle städa upp. Hon ansågs för transparent mot IOK och kickades.
– Skulle internationella förbundet stå upp mot dopning och göra riktiga tester nu på EM hade det varit fint. Det är klart att JAG vill ha en förändring så att de som dopar sig åker dit. Det är min högsta vilja. Men känslan är att det kommer ta för lång tid – och i så fall ryker nog tyngdlyftningen från OS-programmet.
Men då finns i alla fall kanske renare EM och VM kvar, är inte det bättre för dig?
– Skulle tyngdlyftning försvinna från OS raderas den. Då blir det styrkelyft av min sport – rena cirkusen med en massa rekordhållare och mästare.
Hampus tidigare stora mål, OS, tycks ha varit enda storinternationella tävlingen där de aktiva har testats på rätt sätt.
– Fast det går att dölja dopning och hålla upp tillräcklig tid innan ett OS så kan vi ta 94-kilosklassen som ett exempel. Där har hela A-gruppen åkt dit, ettan till tian. Det säger en del...
Men Hampus kämpar vidare på Crossfit Solid i Nyköping och som denna tisdagskväll ett tufft pass på Skotnissarnas stora gym i Trosa. Lithén är belåten med att ha levererat när svenska förbundet lite oväntat krävde färska toppresultat för att skicka någon till EM.
– Riktigt skönt! Nu hotar ju visserligen även coronan mästerskapet. Men någonting ska det väl bli i Moskva i april.
HAK Greppet från Helsingborg behövde nästan bara godkända ingångslyft för att säkra seriesegern och blir storfavorit till SM-guldet.
– Lite svårt att få fram den där sista tändningen tidigt på morgonen utan publik med de förutsättningarna. Fast formen var ändå okej.
Lithén stannade först på 153 kilo i ryck – fem från personliga rekordet.
– Jag missade 157 ganska snöpligt. När jag bara malde på med grundträning under året – först i väntan på EM-toppning och sedan blev också SM uppskjutet – har det skapat en ovana i att vara snabb. Man tappar en del tajming.
Bättre känsla i stöt. Lithén börjar bli bekväm med lyft över tidigare drömgränsen 200 kilo.
– Ja, i stöt är det ”bara” karaktär, att spänna upp sig. Jag har byggt på mig en del muskler genom att träna annorlunda efter klubbytet. Mera muskler ger ju inte per automatik bättre lyft, men det känns att de har byggts på rätt sätt – och att jag är stabilare när det står och väger om jag ska klara lyften.
När Lithén släppte lite på den tunga träningen fanns det en rekordstöt i kroppen.
– Jag började med 192 kilo för att säkra NM-kvalet. Sedan strulade det innan första försöket på 202. Det gick om intet. Jag klarade i tredje. Hela det lyftet kändes bekvämt – och som att jag hade mera i mig.
355 kilo är ändå den näst högsta totalvikten för Lithén, tre kilo från pers.
– Den nivån är skönt att ha i ryggen. Det här är standard nu. En lite viktigare tävling ger andra förutsättningar...