– Jag får sikta mot nordiska istället. Det avgörs i Landskrona i slutet av september. Jag trodde det inte var VM nästa år, så jag har hela tiden sagt att jag siktar på att hålla på tills 2025, men nu fick jag reda på att det kommer att arrangeras ett VM trots OS. Det går i Bahrain i december 2024.
Nyköpingslyftaren säger att han inte borde vara så besviken över resultat på SM, men det gnager nog lite inombords ändå att han inte tog en VM-biljett i år. Men då hade det krävts lite mer vikt på stången.
Kvalgränsen låg på 370 kilo. Hampus personliga rekord på tävling i ryck är 159 kilo och i stöt 206.
– I ryck gick det ok. Jag är exceptionellt dålig på ryck, man skulle kunna skriva böcker om det, skämtar Hampus Lithén och fortsätter.
– Jag hade en konkurrent som kunde utmana mig. Han hade gjort uppemot 150 och 190, och han startade på 145. Min målsättning var att slå honom och rycka 160. Men han missade första två och så klarade han i sista.
Då fick Hampus lägga om planen och började i stället på 151.
– Det blev lite extra paus innan så jag missade första försöket – jag tog i lite för mycket – och där någonstans sprack planen. Jag höjde till 156 sedan och tog det.
Därmed hade han ett elvakilosförsprång och det totala guldet var nästan i hamn.
Men han hade en annan målsättning i SM också, att ta en VM-biljett till Saudiarabien. Hampus plan var att gå in på 193 kilo i stöt och sedan ta 207 och 214 men då motståndaren missade sin ingångsvikt tvingades han först att säkra guldet.
– Så jag tog 193, det gick lätt. Men 14 kilo till blev för svårt. Första försöket blev ett haveri, jag missade lyftet totalt. Och då visste jag att det inte var någon idé att gå på 214, så jag testade 207 i stället igen vilket hade betytt nytt svenskt- och nordiskt rekord. Men jag hade gjort tre lyft på sex minuter och var ganska trött och missade överstöten.
– Men jag är nöjd. Man får fira de små framgångar man har. Att vara bitter passar inte mig.
Hampus Lithén, som är 31år, säger att han snart lyft färdigt, men han vill inte riktigt ge sig förrän någon annan tagit över stafettpinnen.
– Tyngdlyftning är en ung mans sport. Det kräver mycket av kroppen och det är tufft. Jag kanske inte är så gammal, men jag har hållit på med amerikansk fotboll och tyngdlyftning nu i tio år så idrottsligt är jag ganska välanvänd. Men några år till kan jag hålla på. Någon gång måste någon slå mig.