Jultider och mellandagar är som gjorda för frosseri. Släkt och vänner samlas runt dignande bord med ischoklad, knäck, marsipanfigurer och Aladdinaskar. Många som bestämt sig för att inte gå upp i vikt upplever högtiden som årets största utmaning. Att stå emot frestelserna kan ibland kännas övermäktigt.
Men Viktväktarnas kost- och utbildningschef Karin Nileskog har en förlåtande attityd:
– Det är mellan nyår och jul som är den viktiga tiden, inte vad du ätit dagarna mellan jul och nyår. Du ska absolut inte känna att du sabbat allt bara för att du ätit mycket under ledigheten. De kilona försvinner så fort du tar tag i det igen.
Vi besöker ett av Viktväktarnas veckomöten i Mariefred en måndag kväll strax efter jul. I IOGT-NTO-lokalen mitt i stan droppar deltagarna in för vägning och möte. Runt 35 personer är inskrivna och många som kommer just den här kvällen är ångerfulla efter mycket mat och stillasittande. Det visar sig vara obefogat i många fall. Flera har fortsatt gå ner i vikt.
Viktväktarna har justerat sitt koncept under 2015. Mer motion har lagts in i programmet och skillnader görs mellan bra och dåliga kolhydrater liksom mellan goda och onda fetter. Konceptet bygger på att aldrig gå hungrig, det är nämligen då man faller för frestelserna. För att undvika det ser medlemmarna till att få i sig ett visst antal "smartpoints" varje dag (varje livsmedel tillskrivs ett visst värde utifrån kaloriinnehåll). Smartpointsen räknas ut efter längd, ålder, vikt och kön. Vin eller en bulle förbjuds inte, men det kostar extra. Aktivitetspoints delas också ut i förhållande till hur mycket man motionerar.
– Vi ser på hälsan i ett större perspektiv, inte bara på intaget utan även på rörelse, säger coachen Anita Nykvist som startade Viktväktarna i Mariefred i våras. Vi trycker mycket på att röra sig, det har en positiv inverkan på intaget. Vårt perspektiv är holistiskt – det är ju inte bara vikten som spelar roll på hur vi mår.
– Egentligen är det ingen konst att gå ner i vikt, fortsätter hon, konsten är att inte gå upp igen.
Anitas egen viktresa är klassisk. Efter att hon fått sitt andra barn gick hon upp 20 kilo. Via Viktväktarna lyckades hon under 1990-talet gå ner alltihop, men så började kilona smyga sig på igen. 2014 var det dags att skriva in sig för andra gången.
– Innan dess hade jag provat det mesta, från piller till pulver, olika dieter, LCHF, GI ...
Efter att hon även andra gången gått ner alla kilon tack vare Viktväktarna startade hon en grupp i Mariefred. I dag reser medlemmar ända från Strängnäs till hennes möten.
Viktväktarna har alltid en strategi för sina medlemmar inför julledigheten med dess frestelser, men många faller i chokladträsket ändå.
– Jag brukar säga till medlemmarna att oavsett vad som hänt bör de alltid vakna som en Viktväktare. De bör påminna sig om vad som fungerade tidigare och fortsätta så.
Anita berättar att konceptet förbjuder inga livsmedel, istället försöker man guida folk till smarta val.
– Vi ställer också frågan om chokladbiten du tänker äta verkligen är värt det. Den tar två sekunder att svälja, hur känns det efteråt?
Vad är orsaken till att vi blir fetare och fetare?
– Allt socker som finns i våra livsmedel, även i maten. Till det kommer stressen vi lever i, vi gör inte alltid så smarta val när vi är stressade och tänker inte på vad vi stoppar i oss.
För att kunna behålla vikten efter att ha gått ner mycket gäller det att inse att det är en livsstilsförändring man genomgår, påpekar Anita.
– Det handlar om att se värdet i att röra på sig, göra smarta matval och förändra förhållningssättet.
Gör man bra matval har man också en tendens att göra bra motionsval, dessa tu påverkar varann.