VM nästa för Nina och Erik – slog delar av världseliten

Nina Ellmark, 39 år, har på nytt kvalificerat sig för VM i swimrun. Hon och Erik Blomberg slutade på fjärde plats i Ö-till-ö i Utö i helgen och slog på köpet en del av världseliten.

16 april 2018 21:00

Under 2017 har Nina tävlat i både mixed och damklassen, men i år har hon satsat på mixed tillsammans med Erik Blomberg. De vann ifjol Ångaloppet sprint och tyckte att de skulle försöka göra en satsning tillsammans.

– Och se vad det kunde ge...om vi tränade tillsammans under vinter alltså, säger Nina.

Erik, som bor i Stockholm men har sommarstuga utanför Nyköping, har alltså kommit ned hit och tränat med Nina och hon har åkt upp till honom för simträning speciellt.

– Jag har tränat med OK Hällen en gång i veckan också under ledning av Magnus Karlsson. Ok Hällen har sedan i höstas en löparsektion. Och så har jag kört med Nyköpings simsällskaps mastergäng i simhallen, berättar Nina.

Så har de alltså kämpat på under vintern. I helgen skulle de få bevis på om träningen gett resultat. Då slog de överraskande till med en fjärdeplats i världscupsloppet vid Utö.

– Vi slog världsmästaren i damklassen, Annika Ericsson, och världstvåan i mixed. Det gick verkligen över förväntan, säger Nina.

Upp- och nedstigning ur vattnet och bra synk i samarbetet var vad som avgjorde till deras fördel enligt Nina.

– Ångaloppet har mycket sådant så vi är vana från det. Vi brukar passa på att träna på den banan också.

Nina och Erik klarade av den 4,2 mil långa banan – 5,5 kilometer i vattnet – på 4.47,26. De var dryga 26 minuter efter vinnande duon Martin Flinta och Helena Karaskova Erbenova.

Nina började löpträna sent i livet. För tolv år sedan närmare bestämt. Innan dess hade hon i sin ungdom sysslat med gymnastik.

– Allt berodde på min man. När vi sedan gifte oss 2008 var en av bröllopspresenterna en start i Stockholms halvmara. Efter andra barnet började jag springa lite mer på allvar och 2015 blev jag traillöpare, sammanfattar Nina.

Våren så här långt har varit lysande tävlingsmässigt för henne. Hon vann 12 kilometer i Wild boar wintertrail och 24 kilometer i samma tävling i april.

– Jag behövde de segrarna för självförtroendet. Och så vann jag en ultratävling i Stockholm för ett tag sedan.

Nu väntar alltså uppladdning inför VM, som avgörs just mellan Sandhamn och Utö, i september; hela 75 kilometer varav tio kilometer simning.

– Jag kvalade in i damklassen ifjol, men ställde inte upp. Men i år ska vi göra det.

Hur ska ni ladda upp?

– Jag är lärare så jag har ett långt lov jag kan träna på. Sen gäller det att få så mycket tävlingserfarenhet som möjligt. Vi ska vara med i ö till ö i Schweiz i sommar med världens vackraste bana. Man får springa bland bergen och simma i bergssjöar.

Det låter kallt?

– Det är nog inte kallare än i helgen. Det var bara åtta–nio grader i vattnet.

Swimrun

Började som en vadslagning på en krog i Stockholm 2004. Fyra vänner slog vad om vem som snabbast skulle ta sig mellan Sandhamn och Utö.

2006 avgjordes den första Ö till ö-tävlingen.

Deltagarna springer 65 kilometer och simmar tio, har 52 upp- och nedgångar över 26 öar.

Det finns i dag sju Ö till ö-tävlingar i hela världen i dag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Gustafzon Cummings

Ämnen du kan följa