Hedda Broberg tillbaka efter ryggoperationen

Förra året hade Nyköpingstjejen Hedda Broberg problem att gå, under tisdagen blev hon uttagen till breddtruppen i landslaget. "Första steget är avklarat" säger hon.

Hedda Broberg hade ett jobbigt 2022 men är på banan igen. Nu har hon plockats ut i en breddlandslagstrupp.

Hedda Broberg hade ett jobbigt 2022 men är på banan igen. Nu har hon plockats ut i en breddlandslagstrupp.

Foto: Niclas Jönsson

Volleyboll2023-03-01 13:43

Svensk volleyboll står inför ett spännande år med European Golden Legue i början av sommaren samt EM-slutspel i Tyskland i augusti/september.

– Maffigt program. Det är nog tre månader med bara ett par veckor ledigt, säger Hedda.

Hon är uttagen till den 26 namn starka bruttotruppen som så småningom ska bantas ned till 18-20 tjejer vid landslagssamlingen i maj. 14 kommer sedan plockas ut till Golden League, som startar samma månad. Sverige har gått upp i den högsta ligan efter att ha vunnit förra årets silverliga.

Den fick dock Hedda inte vara med om. Hon opererade ryggen förra året efter att ha dragit på sig två diskbråck under sin tid med spel på college i USA.

– Det var inte något direkt som hände. Jag har haft lite problem med ryggen under fler år. Där borta var det mycket tunga lyft och under en frivändningsövning så var det något som brast... men så har jag varit bra på att bara fortsätta trots att det gör ont. 

Diskbråcket gjorde att hon fick nervproblem i det ena benet, det i sin tur gjorde att hon fick problem att gå.

– Det var när det var som värst. Jag haltade och det gjorde ont. Så förra året var jag borta större delen av tiden. Det har varit lite kämpigt. Det är först nu som det känns som om jag är tillbaka igen, säger Hedda.

Du funderade inte på att lägga av då?

– Nej inte på riktigt. Jag var ganska optimistisk att jag skulle komma tillbaka egentligen.

undefined
Hedda Brobergs klubblag Örebro går för SM-guld. "Det har gått lite upp och ned tidigare, men det börjar se bättre och bättre ut nu" säger hon.

Hedda spelar i Örebro, ett lag som nu ligger på andraplats i elitserietabellen och som satsar på ett SM-guld så småningom.

– Det är kul att spela i ett sådant här lag. Jag tror att vi har typ sju spelare i landslaget nu och vi är det lag som har flest svenska spelare. Inte många proffs.

Vad tror du kommer att krävas för att ta en plats i landslaget?

– Jag behöver utveckla mitt anfall. Det kan var svårt att göra det på så kort tid, men på långsikt. Min klubbtränare är också assisterande tränare i landslaget så det är bra.

Hedda var reserv i landslaget inför EM 2021.

– Chansen finns alltid att jag tar en plats men jag är fortfarande yngst på min position (center) och jag tror att landslagledning mer ser mig som ett namn för framtiden. Men det beror helt på hur de resonerar.

Förbundskaptenen Lauri Hakala sa så här i ett pressmeddelande om den kommande gallringen.

– Det här är listan av spelare som vi haft mest koll på, men även andra spelare kan komma att bli kallade. I mitten av mars kommer vi offentliggöra de omkring 18-20 namn som bjuds in till landslagsläger. Baserat på en rad olika kriterier som vägs samman tar ledarstaben sedan ut spelare för vidare förberedelser, säger han.

Det "maffiga" programmet

För den som vill uppleva damlandslaget på hemmaplan under det här "maffiga" året så möter man Bosnien-Hercegovina den 31 maj och Belgien den 17 juni. Båda matcherna ingår i European Golden League. Bortamötena avgörs den 3 juni (Belgien) och den 10 juni (Bosnien & Hercegovina).

På en vecka i augusti/september spelar svenskorna sedan fem gruppspelsmatcher i EM. Utöver värdnationen Tyskland står Turkiet, Tjeckien, Azerbajdzjan och Grekland för motståndet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!