En decemberkväll förra året stod Emma Johansson, som så många andra kvällar, i receptionen på Best Western Plaza hotel i Eskilstuna. En man i 30-årsåldern bokade ett rum för två bara minuter innan han dök upp, själv, för att checka in. Emma fick en dålig magkänsla av situationen.
Mannen köpte godis och en energidryck innan han gick ut för att hämta sitt sällskap, som visade sig ha stått utanför och väntat.
– Hon var ung. Och såg liksom inte ut att höra ihop med honom, minns Emma.
Ingen av dem tittade mot receptionen och de pratade inte med varandra när de passerade, utan gick bara målmedvetet mot hissen.
Jag tänkte att hon nog var rädd.
Emma, som hade anat oråd redan vid incheckningen, hade försökt memorera hans personnummer och gjorde en snabb sökning. När sällskapet hade stigit in i hissen lyfte hon luren och ringde polisen. Hon uppgav hans namn och den stad där han bodde – och polisen kände igen honom.
Tio minuter senare klev åtta poliser in på hotellet. Och Emma kunde inte låta bli att oroa sig för hur flickan skulle reagera.
– Jag tänkte att hon kanske skulle bli rädd. Att det skulle vara läskigt för henne. Jag tänkte att hon nog redan var rädd, i den situationen hon var i.
Civilkuraget verkar sitta i ryggmärgen hos Emma, som har agerat på ren instinkt när liknande situationer har uppstått tidigare. För ett par år sedan mötte hon ett par vid Fristadstorget, där han upplevdes som hotfull och hon som utsatt.
– Hon såg inte ut att vara bekväm, så jag körde det här typiska tjejtricket och gick fram och sa: "Kom, nu ska vi gå".
Emma fick med sig tjejen till polisstationen där de ringde på kvällsklockan men fick till svar att de inte hade tid att hjälpa.
"Ni får leta reda på en polisbil på stan", minns Emma att de sa.
– Tjejen var väldigt rädd för vad som skulle hända om han kom hem och hon tyckte nog också att han behövde bli omhändertagen för att nyktra till. Så till slut ringde vi 112 och det kom en bil som fick med sig honom.
Ska jag störa dem eller inte? Är det här verkligen min business?
Hon minns även en situation från när hon var liten som hon tror har påverkat hennes övertygelse om att alltid agera med civilkurage. Hon satt i bilen tillsammans med sin mamma när det plötsligt stod en kvinna i vägkanten och skrek efter hjälp.
Emma uppfattade det som att mamman inte vågade stanna just för att hon hade dottern i bilen, men hon ringde till polisen. Och hon är övertygad om att de båda blev väldigt berörda av situationen och önskar att de hade gjort mer.
– Jag har verkligen tänkt på henne och undrat vad som hände med henne. Jag minns blicken hon hade. Hon var så rädd.
Några månader efter polisinsatsen på Plaza hotel ringde Emmas telefon. Det var hennes chef från hotellet.
– Han berättade att flickans mamma hade nominerat mig till Civilkuragepriset och att de ville komma i kontakt med mig.
Priset delas ut av organisationen Tryggare Sverige i samarbete med TV3-programmet "Efterlyst". Sex privatpersoner nominerades till årets pris och Emma slutade som topp tre. Vinnare blev Alan Feily som stoppade en knivattack i en galleria – och sedan felaktigt målades ut som gärningsperson i ett klipp som fick stor spridning.
Faktum är att minderåriga personer inte får vistas i hotellrum utan målsman. Emma jämför sitt ansvar som receptionist med det som personalen i kassan på Systembolaget har.
– Om jag misstänker att någon i sällskapet är under 18 ber jag om legitimation på samtliga, även om det bara är en person som står för incheckningen, berättar hon.
– Det har jag gjort många gånger. Och det är flest killar som har blivit sura på mig – och det är inte de som har varit minderåriga.
Jag minns blicken hon hade. Hon var så rädd!
Hon tycker att det är problematiskt hur gäster ibland kan komma och gå nästan obemärkt från vissa ingångar på hotell och önskar att samtliga arbetsgivare skulle lyfta frågan och medvetandet hos personalen genom att bjuda in föreläsare ibland – exempelvis poliser som arbetar med sexualbrott.
– Det är svårt att se på en person om den är utsatt eller inte. Och lätt att tänka: "Ska jag störa dem eller inte? Är det här verkligen min business?"
I ett telefonsamtal tackade den 15-åriga tjejens mamma för Emmas agerande, den där decemberkvällen. Mamman berättade då att flickan redan tidigare har varit utsatt för brott och har saker att bearbeta.
"Det är de personerna som de här männen hittar", säger hon i det nomineringsklipp som visats i "Efterlyst".