Gäng lockade elvaåring med vejpar: "Vi höll på att förlora honom"

Nyköping
Lästid cirka 4 min

Barn som använder, köper och säljer vejpar utnyttjas, rekryteras och dödshotas av gängkriminella – även i Nyköping.

"Det har varit ett helvete rent ut sagt. För den som blir inblandad kan det gå snabbt utför och innan man vet ordet av går man ärenden åt gängkriminella."

Så säger en mamma i Nyköping. Under flera år har hon kämpat mot sin nu 13-åriga sons upptrappade dragning till vejpar.

För sonen började vejpandet som ett sätt att skingra skenande depressiva tankar, redan som elvaåring. Det slutade med dödshot från äldre gängkriminella, enligt mammans berättelse.

Familjen får vara anonym för att skydda barnen. 13-åringen har valt att inte själv medverka i intervjun, men tycker att det är bra att hans historia och problematiken kring vejphajpen uppmärksammas.

I den uppmärksammade reportage-serien "Vejpkriget" skriver Aftonbladet om hur vejpandet bland barn och unga de senaste åren har ökat explosionsartat. I samband med det har kriminella strukturer vuxit fram runt distributionskanaler och försäljning, vilket uppdagades efter ett mordförsök i Uddevalla förra året.

Nu varnar polisen för en stor och blomstrande svart marknad, där köpare och säljare är barn som under hot om våld utnyttjas av gängkriminella och sedan rekryteras in i tyngre kriminalitet – något som förekommer även i Nyköping.

undefined
Vejpar, eller e-cigaretter som de också kallas, kommer i alla möjliga sockersyrliga smaker och färgglada förpackningar. Därför har nikotinprodukterna blivit allt mer populär bland barn och unga. Ett problem vars följder i högsta grad är påtagliga även i Nyköping.

Mamman som SN träffar berättar hur sonen, elva år gammal, hittade en vejp på gatan. Han gillade kicken från nikotinet. Och smaken, som godis. Sedan började han aktivt söka efter dem. 

– Det är ju lätt att förstå på ett sätt. Det luktar ju jättegott och finns i alla sorters olika smaker. Du vet som när man öppnar en god teburk, så doftar det, säger hans mamma.

På sociala medier räcker det med en enkel sökning för att hitta lokala säljare på svarta marknaden. 

undefined
Sökningen ger snabbt träff på konton som erbjuder vejpar.
undefined
En Nyköpingsmamma visar resultaten för en enkel sökning efter vejpar i en mobilapp.

– Titta här. Hur många som helst – jag räknar till elva. Och det kommer nya hela tiden så fort någon rapporteras eller blockas, säger mamman och visar på sin telefon.

Familjen försökte under två års tid med alla tänkbara medel. De drog in sonens veckopeng. De tog bort apparna på mobilen. De införde utegångsförbud. Inget hjälpte.

Föräldrarna uppskattar att de under den tiden konfiskerade och slängde ett tjugotal vejpar och snusdosor.

– Men vart kom pengarna ifrån?, undrar mamman.

På skolan där sonen går är det lätt att få tag i både snus och vejp. Det berättar hans storebror, som går i nionde klass.

De nödvändiga apparna kommer lillebrorsan åt via skoldatorn, när han blivit fråntagen mobilen. När han inte kan betala för sig ber han istället om att få ställa sig i skuld till säljarna. I utbyte ska han vara beredd att utföra "tjänster" längre fram.

– Han skulle hämta en väska från bussterminalen med gud vet vad i och lämna den på en adress i Nyköping. För det skulle han få två dosor snus och 650 kronor, säger mamman.

undefined
De som orkestrerar vejp-försäljningen är äldre killar, men även de är ofta barn som fortfarande går i skolan. På bilden (till vänster), som är tagen av mamman själv, syns den kille som ska ha hotat sonen till livet. Bilden har lämnats till polisen. Han är inte dömd.

Ett vanligt tillvägagångssätt för rekrytering i kriminella kretsar.

– Till en början är de sköna mot barnen som vill köpa. De bjuder in till sin gemenskap och erbjuder skydd och tillhörighet, vilket var precis vad min son sökte efter. Han idoliserade de äldre killarna i gängen och de gav honom vad han ville ha, säger mamman.

Sonens sökande efter kickar och tankeskingring eskalerar hösten 2023. I hans telefon hittar föräldrarna sökhistorik. "Alkohol Nyköping", "Hasch Nyköping", "Ecstasy Nyköping".

Familjens situation blir alltmer desperat. Till slut väljer föräldrarna att polisanmäla sin egen son. De ber också vänner till familjen att rapportera dem till socialtjänsten.

– Det var en väldigt tuff tid. Vi höll på att förlora honom helt. Som familj går man helt på knäna, det går inte att vinna – så känns det. Till slut fick vi sälja huset, det blev för mycket att stå i och vi orkade inte med alla bestyr. Vi klarade inte av det själva, säger mamman.

undefined
Familjen flyttade och bytte skola för barnen, i hopp om förbättring. Det hjälpte inte heller.

Vad hade ni behövt för hjälp, tror du?

– Jag vet inte. På något sätt måste vi få bort sociala medier från våra barn. Det är alldeles för tillgängligt och som förälder går det inte att hänga med. Vi har stoppat honom i dörren flera gånger. En gång skulle han till Stockholm för att göra drogtransporter. En gång stod det en bil med en arg säljare utanför porten när han ville gå en "promenad"... 

Väskan som skulle levereras från bussterminalen plockades lyckligtvis aldrig upp. Istället vände sonen sig till sina föräldrar.

Han berättade att han hade blivit hotad till livet på grund av den uteblivna leveransen och nu inte visste vad han skulle ta sig till. Då var han tolv.

undefined
Mamman berättar om den tacksamhet hon upplever över att ha fått sonen tillbaka.

– Socialtjänsten, skolan, BUP och polisen har verkligen hjälpt till och gjort allt de kunnat. Framförallt socialen har gjort ett jättejobb. Nu har vi fått vår pojke tillbaka. Han är så go. Och han har så skön humor. Idag känner jag bara en enorm tacksamhet för det, säger mamman.

Hon fortsätter:

– Och han är lika tacksam för att vi som föräldrar orkade vara så jobbiga mot honom, att vi inte gav upp. Man kan ju inte ge upp på sitt barn.

Det dödshot pojken berättat om polisanmäldes, men utredningen lades ner på grund av brist på bevis.