Nynäs slott ligger vackert på ett öppet fält några mil utanför Nyköping. Själva gården nämndes i ett brev så tidigt som 1328 men slottet byggdes 1630 av dåvarande landshövding Erik Gyllenstierna. Sedan dess är det många anrika familjer som bott här – exempelvis Ankarcrona, Hildebrand och Bonde.
Kent Andersson började arbeta som vaktmästare på Nynäs slott i mitten av 1980-talet, i samma veva som släkten Gripenstedt sålde slottet till Nationalmuseum och Landstinget Sörmland (nuvarande Region Sörmland).
Den mest kända spökhistorien kan härledas till den tiden.
Kungen och drottningen skulle komma på besök, inbjudna av Nationalmuseum. Det hela omgärdades av stor diskretion, bland annat eftersom man inte ville att pressen skulle få nys om saken.
– Det var jätteskitigt här inne. Folk sprang in och ut, det var ingen som städade här. Men när de (kungaparet, reds anm.) kom hit var det nystädat i köket. Guiderna sa att det luktade såpa, det var jätterent och fint. Någon hade städat åt oss. Gamla inspektorn hade inte gjort det, nej.
Du tror inte att det hade kunnat vara någon annan?
– Nej. Det var ingen som hade kunnat vara här, absolut ingen. Det var så hemligt, så hemligt.
Idag är Nynäs slott tillsammans med Öknaskolans Naturbruksgymnasium en del av Sörmlands naturbruk, med Region Sörmland som huvudman. På sommaren hålls bland annat guidade visningar.
Så har det varit ända sedan ägarbytet i mitten av 1980-talet. Många av anekdoterna kommer från den tiden och framåt.
Under 1980-talet bodde guiderna på första våningen. Under nätterna hörde de steg och rörelser från andra våningen, trots att det var låst och våningen tom.
– Det var ett jäkla liv, säger Kent Andersson.
Folk har hört knackningar från ytterdörren och när de har gått ut för att öppna så har ingen varit där.
Guiderna har också berättat om en händelse som ägde rum under slutet av 1980-talet i samband med en visning. Då hade några barn i tioårsåldern sett en dam springa förbi dem på andra våningen. När de sedan följde efter henne så försvann hon in i väggen. Barnen har beskrivit kvinnans klädsel och den påminner om den som användes på 1600-talet.
– Det finns inga sådana tavlor som de kan ha fått det ifrån.
Kent Andersson beskriver inte sig själv som en skeptiker. Han är öppen för att det kan finnas någonting.
Han rör sig vant band rummen och funderar inte mycket kring alla anekdoter som florerat under åren. En händelse sticker dock ut för hans egen del.
Det var för cirka åtta år sedan som golven på tredje våningen nyss hade bonats med vax. När Kent Andersson kom till jobbet såg han stearinspill ovanpå vaxet.
– Jag frågade intendenten och ingen hade varit där uppe. Jag tycker det var lite märkligt, säger han.
Smeden, som arbetade på slottet under 1950- och 1960-tal, påstod också att något eller någon flåsade honom i nacken när han var uppe på vinden. Det har Kent Andersson aldrig känt av själv.
En gång kom en kvinna till huset som påstod sig vara ett medium. Hon trodde att det var barnen till Carl Gripenstedt som spökade på slottet. Hon påstod att familjen, som bodde på slottet vid förra sekelskiftet, var en lycklig familj. Kent Andersson är skeptisk till vad kvinnan sade, men han är säker på en sak.
Han är inte rädd.
– Det är ett väldigt snällt slott, säger han.
Bor du i ett hemsökt hus? Hör av dig till SN på tips@sn.se