SN testar – är fyra glas öl för mycket?

SN testar – är fyra glas öl för mycket?

Nyköping
Lästid cirka 4 min

Tidningens reporter dricker fyra små öl en fredagskväll – och når därmed upp till Socialstyrelsens gränsvärde för riskbruk av alkohol. Häng med!

En bekant till mig berättade en gång hur underbar hans första fylla varit, hur han därefter blivit alkoholist och sedan helnykterist. För honom var ett måttfullt drickande inte möjligt.

Alkohol är, eller kan i alla fall vara, en mycket farlig drog.

Trots att jag själv aldrig varit beroende av alkohol, tyckte jag att jag åtminstone delvis kunde identifiera mig med berättelsen om den första fyllan. Jag gillar alkohol, och har gjort så sedan jag drack för första gången. Det har så klart hänt att jag druckit för mycket – definitivt vid enskilda tillfällen, och kanske också sett till vecko- eller månadskonsumtion, åtminstone enligt Socialstyrelsens uppdaterade riktlinjer.

Enligt dem går gränsen för riskbruk vid tio standarglas i veckan, eller vid fyra glas vid ett och samma tillfälle.

Numera har jag en mycket måttlig konsumtion. Även med Socialstyrelsens mått. Som heltidsarbetande småbarnsförälder har jag varken tid, ork eller lust att dricka mycket. Ändå har riktlinjerna om riskbruk och samtalen med alkoholforskare fått mig att reflektera. Räknandet av standardglas gör det lätt att konkretisera och visualisera hur mycket alkohol man faktiskt får i sig på en kväll, vecka eller månad.

undefined
Är fyra standardglas mycket eller lite? SN:s reporter testade riskbruk under en fredagskväll.

Så är tio glas i veckan mycket eller lite? Du kan ändå utan vidare ta ett eller två glas någon gång mitt i veckan, och fortfarande dricka två, tre glas fredag, lördag och söndag, till exempel.

Och fyra glas vid ett och samma tillfälle? För att få en uppfattning om vad just denna mängd innebär i just mitt fall gjorde jag ett litet försök, och drack fyra 33 centiliters starköl en fredagseftermiddag och -kväll.

Klockan 16.15 åkte den första kapsylen av, och det var nog efter den första halva flaskan som jag, lite förvånande, tydligast kände av alkoholen. Kanske var det när den första lilla mängden alkohol spred sig i kroppen, som min hjärna reagerade mest. Eller så var det någon rent psykologiskt effekt.

När jag vid 19-tiden druckit mina fyra öl kände jag mig både mätt och trött, men det kan lika väl bero på att det var fredag kväll och att jag ätit en pizza, som på alkoholens verkningar. Full kände jag mig aldrig.

undefined

När jag vid 19-tiden druckit mina fyra öl kände jag mig både mätt och trött, men det kan lika väl bero på att det var fredag kväll och att jag ätit en pizza

Socialstyrelsens riktlinjer, som egentligen riktar sig till vården och inte till allmänheten, väcker känslor åtminstone i delar av min bekantskapskrets. Många tycker att gränserna är löjligt låga. 

Att många svenskar dricker mer än så visade sig också nyligen i en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, Can. Av de svenskar som överhuvudtaget dricker alkohol, ligger en majoritet över gränsen.

3,3 miljoner svenskar skulle därmed ha ett riskbruk.

undefined

Full kände jag mig aldrig

När det gäller de fyra glasen vid ett och samma tillfälle så säger de forskare jag talat med, att riskerna framför allt består i försämrat omdöme, reaktionsförmåga, motorik. Dessa effekter av alkohol torde alla känna till.

Men hur ska då alla de som inte heller på fyllan blir våldsamma, och som inte utsätter sig för farliga situationer när de är påverkade, förhålla sig till gränsen vid just fyra glas?

På längre sikt ökar alkoholdrickande risken för sjukdom, och i förlängningen för tidigare död, åtminstone rent statistiskt sett.

Att större mängder kan leda till sjukdom och andra svåra problem är uppenbart. Vid låg konsumtion är riskerna enligt vissa forskare inte ens bevisade, enligt andra visserligen inte obefintliga, men små.

Att riskvärdera är svårt. Vi tar ständigt risker, både akuta och mera långsiktiga. Precis som alkohol är till exempel rött kött kopplat till ökad cancerrisk.

Det finns goda argument för att inte äta så mycket kött. Och uppenbara skäl att inte dricka för mycket. Men nej, den som till helgen äter en blodig biff och dricker några öl eller glas vin därtill behöver inte skämmas.

undefined

Jag ser redan fram emot nästa gång jag får öppna en flaska öl

Johannes Tångeberg

Reporter

Alkohol är en farlig drog. Men alkohol är också ett naturligt inslag i väldigt många människors liv, och i vår kultur sedan tusentals år. Tänk bara på de vackra vinbergen på de lite sydligare breddgraderna, eller på våra lokala bryggare som lägger ner sin själ i att skapa goda drycker. 

Jag ser redan fram emot nästa gång jag får öppna en flaska öl, hälla upp ett glas vin, botanisera i Systembolagets tillfälliga sortiment. Men när jag står där vid öl- eller vinhyllan kommer jag kanske lite snabbt att räkna standardglas och reflektera över hur mycket som är lämpligt att köpa.

undefined
Alkohol är ett naturligt inslag i mångas liv och i vår kultur.