TV4-profilen: "Jag var ful, äcklig och feminin"

TV4-profilen: "Jag var ful, äcklig och feminin"

Sörmland
Lästid cirka 5 min

Högt och lågt blandat med både skratt och gråt. Let's dance-profilen Tobias Karlssons känslofyllda berättelse om psykisk ohälsa och utanförskap gav ungdomarna på Hjälmaregården i Läppe framtidshopp.

I Sverige tar 22 barn livet av sig varje år, enligt Folkhälsomyndigheten. De skrämmande siffrorna skapar förståelse för det viktiga arbetet med Dream camp, som leds av Kulturskolan.

undefined
"Jag var livrädd att mitt helvete skulle börja om på nytt. Ångesten och plågan kom tillbaka", säger Tobias Karlsson.

Det är torsdag eftermiddag och ungdomarna i åldrarna 13-15 år har samlats på Hjälmaregården i sörmländska Läppe under Dream camp.

Framför dem står Tobias Karlsson, 46, som dansat loss i TV4-programmet Let's dance i 20 säsonger. 

Höstmörkret börjar sakta närma sig utanför rummet när Tobias Karlsson presenterar sig som dansaren från teve. Han berättar om sina dubbelgångare; kända personer som media under åren menat att han varit lik. Det är allt från forne fotbollsspelaren David Beckham till Sagan om ringen-karaktären Gollum. Ungdomarna skrattar högt.

Dream camp handlar om psykisk ohälsa och en kamp om jobbiga tankar och framtidstro – att våga drömma.

Tobias Karlsson vet hur det känns.

Med 15 års erfarenhet får han med sig hela rummet med sin retorik. Han växlar mellan att ha gråten i halsen till att stå på en stol och brista ut i ett stort skratt tillsammans med lokalens samlade ungdomar.   

undefined
Dansaren blandade seriöst med humoristisk karaktär och fick med sig ungdomarna.

– Jag är uppvuxen med en mamma som alltid sa "Det går aldrig" och "Jag är inte pessimist utan realist", säger han och betonar mammans citat på djup närkingska.

Att vara kille och dansa på 90-talet kunde nästan vara dödligt, menar Tobias Karlsson. Han var annorlunda och passade inte in. Under så gott som hela sin skolgång i Hallsberg växte han upp med psykisk mobbning. 

– Jag var ful, äcklig och feminin. Jag hade ångest och stora skräcken var att "Han som var värst" skulle stå där när jag gick till matsalen. 

Livet pågick i två parallella universum där dansen tidigt blev Tobias Karlssons grej. Efter skoltid kunde unga Tobias leva livet på dansgolvet. Drömmen var att en dag få stå på scen framför folk och dansa i teve. 

Tobias rör sig fram och tillbaka framför ungdomarna. Han bjuder på några fräcka danssteg och blandar det seriösa med underhållning.

I dag kan mobbningen pågå dygnet runt på ett annat sätt än innan de sociala plattformarnas inträde. 

– När jag var liten kunde man vara "fri" från klockan 16 på eftermiddagen till 08 på morgonen. Kan man skippa mobilen är det skönt med en paus, säger han och uppmanar alla ungdomar att stå upp för varandra.

– Det är coolt att vara snäll. Använd energin till något bra. Ta med alla. Det låter klyschigt, men det räckte ibland med ett leende. Då förstod man att någon såg mig. En obetydlig handling kan förändra en hel dag för någon, säger han och rösten darrar en aning.  

Räddningen skulle komma när han som 15-åring beslutade sig för att resa till USA som utbytesstudent. Han drömde om Broadway, Miami eller Las Vegas. Men Hallsbergsonen hamnade istället i lilla Grand forks i North Dakota, där temperaturen kunde sjunka till 47 minusgrader. 

– Det var staden Gud glömde, säger Tobias Karlsson med ett stort leende.

Tiden i USA kom att bli betydelsefull för den vilsna killen som under många år gömt undan sin sexualitet. Bagaget fylldes med 100 genomförda dansklasser och erfarenhet av koreografyrket.

Tobias Karlsson bjuder den unga publiken på en spontandans för att visa sin koreografi. Två tjejer längst fram skrattar förläget.

– Förlåt, förlåt jag fick feeling, säger han, men blir avbruten av en kille längre bak som undrar om det var så dansen såg ut.

undefined
Tobias Karlsson tillsammans med "Dream camp-gänget".
undefined
My Kullsvik är projektledare för Kulturskolans läger Dream camp.

Alla skrattar. Stämningen är på topp när Tobias Karlsson fortsätter berätta. Innan hemgången till Sverige växte han som människa av uppskattning, beröm och kompisar.

– Jag var livrädd att mitt helvete skulle börja om på nytt. Ångesten och plågan kom tillbaka.

Väl på plats i Sverige igen träffade han en person som skulle komma att bli en betydelsefull vän. Jocke var populär och kunde det mesta.

– För första gången i mitt liv var det någon som stod upp för mig och sa ifrån. Han fick alla mobbare att sluta. Det var absolut en viktig vändning.

undefined

"Det gjorde ont när största farhågan blev besannad"

Tobias Karlsson

"Borde det inte vara en mänsklig rättighet 2023 att få älska vem man vill?"

Tobias frågar ungdomarna, som under 1,5 timme har lyssnat engagerat.

– Jag visste att jag gillade killar redan när jag var elva. Men alla killar hade inte samma fyrverkeri-känsla. Då valde jag att stänga in mina känslor. Det var min ömmaste tå.

"Då var jag besviken på mamma"

Han var 21 år när han berättade för sina föräldrar.

– Jag hoppades att mamma skulle krama mig. Så blev det inte. Istället hörde jag "Du kommer aldrig få jobb mer, tänk på sjukdomar, det blir inga barnbarn och vad ska mormor säga?" Det gjorde ont när största farhågan blev besannad.

Tobias hade en flickvän i två år, och i julklapp fick han en bok från henne. "Bög – så funkar det".

– Mamma hade hittat boken och kom in gråtande i mitt rum. En sida i boken handlade om "vad du som mamma inte ska säga när han går ut från garderoben". Hon bad om ursäkt och gav mig en kram som jag längtat efter i tio år.

Hans röst är skör. Tobias Karlsson tar med publiken rakt in i känslan av att befinna sig i pojkrummet. Publiken är öronbedövande tyst och det synes svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Då var jag besviken på mamma, men i dag är jag arg på mig själv som förväntade mig acceptans direkt. Jag hade ju själv kämpat i tio år.

Obehaglig stämning

Let's dance-profilen återkommer till mobbningen. Det är nästan nutid, på en mässa i Sverige. Tobias sitter och skriver autografer när "Han som var värst" kommer fram med sina två barn.

– Jag var tillbaka i skolan och blev 13 år direkt.

Mannen berättar att hans barn älskar Tobias och att de tittar på Let's dance varje fredag. Nu undrar de om det är okej att få en autograf.

– Trots att det har gått 25 år var jag ändå nervös när jag skrev min signatur. Familjen sa tack och gick därifrån. Jag vet inte hur han hade det. Om han uppnådde sina drömmar, men jag vet att ni kan uppnå er dröm och jag lever min, säger Tobias Karlsson kraftfullt medan han ser på ungdomarna med varm blick.

undefined
Tobias Karlsson: "Det låter klyschigt, men det räckte ibland med ett leende. Då förstod man att någon såg mig. En obetydlig handling kan förändra en hel dag för någon".