Vi sitter i "Vassruggen", som Johan Sandlund kallar kommunhusets mötesrum. Bredvid sig i soffan har han en liten brun teddybjörn som han omedvetet bollar lite med då och då under intervjun.
– Den är min och Daniel Portnoffs, ler han.
Johan Sandlund är född i Oxelösund, i en familj utan utbildningstradition. Han pluggade i Örebro där han träffade sin blivande fru Susanne (nu kommunchef i Oxelösund) på en kräftskiva för 37 år sedan. Han älskar historia och samhällsfrågor och vill läsa riktiga böcker som man bläddrar i.
"Jag vill hänga med"
– Och så är jag nyhetsnarkoman. Jag släcker ganska sent om kvällarna. Jag vill hänga med i kriget i Ukraina, valet i USA och så vidare.
Han hade jobbat i flera sörmländska kommuner, och även som ekonomichef i Trosa kommun, innan han parkerade på kommunchefsstolen i Trosa. Nu är han en av de kommunchefer i Sverige som suttit längst på sin post.
Men han bor inte i Trosa.
– När jag tog det här jobbet var jag en fyrabarnspappa som bodde i ett hus som var det jag hade råd med, på vischan utanför Bettna. Jag tog ett jobb där jag visste att chansen att man får sparken är abnormt stor. Ska jag rycka upp min familj med rötterna för att flytta till ett uppdrag som jag kanske går hem ifrån om ett och ett halvt år? Nej, det gör jag inte.
De har bott kvar, i drygt 30 år nu.
– I en gisten gammal träkåk – som jag älskar.
Han ser fördelar med att inte bo i den kommun han styr. Han slipper spekulationer på stan om att han skulle låta kommunanställda göra jobb på den egna tomten och han behöver inte möta missnöjda medborgare i kön på Ica (och han beundrar de folkvalda som måste göra det).
Men han behöver å andra sidan pendla 17 mil varje dag.
"De är dödligt lojala"
– Det är inte skitlustfyllt att sätta sig i bilen en mörk morgon i januari och det har kommit tre decimeter blötsnö. Men jag brukar på skoj säga att jag är främlingslegionär, utifrån att de är dödligt lojala om än de inte är av den nationalitet de representerar. Min lojalitet med Trosa är oerhört stor även om jag inte bor här.
Och han är stolt över ”sin” kommun.
– Jag är stolt över det Trosa kommun har blivit. Jag är stolt över att vi har nöjda medborgare, jag är skitstolt över att vi har nöjda företagare, jag är vansinnigt stolt att vi har bland Sveriges mest engagerade medarbetare. Men det är något vi kommunanställda har gjort tillsammans med medborgare och företagare, inte jag ensam.
Att Trosa blev en egen kommun 1 januari 1992 tror han har bidragit till framgångarna.
– Det skapade en samhörighetskänsla och en framåtanda som man fortfarande bär med sig.
Han påstår att han inte har några andra visioner för Trosa än den strikt tjänstemannamässiga, att Trosa ska vara bra på att vara kommun för medborgarna.
– Det är inte jag som ska ha en vision, det är medborgarna. Sådant där intresserar inte mig. Jag gillar enkelhet, tydlighet och uthållighet.
Däremot kan han identifiera kommunens största utmaning framåt.
– Att hitta nya medarbetare som har de kunskaper som våra medborgare behöver. Än så länge har det gått fantastiskt bra, men det kommer att vara tufft.
20 år på samma post innebär både för- och nackdelar. Johan Sandlund har varit noga med att inte försöka vara någon annan när han tar på kommunchefskostymen.
"Räcker att vara den jag är"
– Med åren har jag insett att jag är kanske inte bra på så mycket, men det räcker ofta att vara den jag är. Jag vet vad jag kan och vad jag inte kan. Det finns en risk att man blir en belastning när man suttit för länge. Att man slutar lyssna på medarbetarna. Att jag blir betraktad som en gammal stofil, en mossig sten, som bara är i vägen hela tiden. Det är ju skräcken, där vill jag inte hamna. Då ska man kliva av.
Om någon hade sagt att han skulle stanna i 20 år hade han bara garvat.
– Men jag har tagit dag för dag. Det jag gjorde igår kanske var jättebra men jag har ingen nytta av det, jag måste göra en ny bra dag. Det är så jag funkar.
Att det ändå blivit så många år tackar han delvis sin arbetsgivare för.
– De allra flesta väljer inte när de ska sluta. Och det är klart att jag haft andra erbjudanden, men det har varit så jävla roligt i Trosa.
Efter 20 år skulle man kunna tänka att han tycker att han kan kommunen utan och innan, men Johan Sandlund ser det inte så.
– Du kan inte ha inställningen att du kan allt, för du har tusen pers runt dig som kan massor. Jag ska ta mig fan inte in och peta i det som de är bäst på.
Han liknar alla kommunanställda vid kuggarna i ett kugghjul, där alla kuggar spelar roll för att maskineriet ska fungera, oavsett storlek och placering. Han själv är också bara en liten kugge.
– Det har hänt massor under de här 20 åren. Det har inte hänt av sig själv utan det är massor av viljor som har förenats i att åstadkomma saker.
Genom åren har han jobbat under flera olika majoriteter och anpassar sig därefter.
– För mig är kulören ointressant. Det viktigaste är förmågan och personen. Ideologierna kan vi som tjänstemän lämna därhän, det är politikens arena. Men det är mycket roligare för en tjänsteman att jobba för en politik som har förmåga att staka ut en väg framåt som vi som organisation får vara med och genomföra.
Sedan 18 år har dock moderaten Daniel Portnoff varit kommunens högste man, i egenskap av kommunstyrelsens ordförande. Johan Sandlund beskriver deras relation som öppenhjärtig och nära. Efter att ha jobbat tätt så länge beskrivs de av många som ett radarpar.
– Jo, så är det. Det är nog en del i att det funkar så bra. Vi har utvecklats tillsammans och vi har utvecklat varandra: han ställer rimliga krav på mig, uppmuntrar när han tycker det blir bra och kommer med konstruktiv kritik när han tycker att det inte går bra.
"Klart han har synpunkter"
Han säger att han aldrig har skällt på Daniel Portnoff men att Portnoff har skällt på honom. Men sen ändrar han sig.
– Jag är tjänstemannen i sällskapet. Skällt på mig ska jag inte säga att Daniel har gjort, men det är klart att han har synpunkter på vad och när och hur man ska göra – och det är klart att jag också försöker ge honom goda råd.
Han umgås inte privat med någon i kommunledningen.
– Det är väl fördelen med att bo åtta mil härifrån, ler han.
Fem av åtta personer i Trosas kommunledning är män. Johan Sandlund ser sitt ansvar i att göra den mer jämlik, men han är inte för könskvotering.
– Det första vi söker är givetvis den bästa kandidaten, sen om den är man eller kvinna, det får visa sig. Ser man framåt är merparten av de nya cheferna i vår sektor kvinnor. Förr eller senare kommer de att vara en majoritet i ledningsgruppen också.
När han ska välja sitt svåraste beslut de senaste 20 åren är det särskilt ett minne som dyker upp. Han stod hos räddningstjänsten och tittade på pallvis med 10 000 räddningsmasker, tillräckligt för att räcka till hela kommunens befolkning, som staten hade bestämt skulle samlas in och förstöras.
– Det kändes så jävla fel. Jag sa ”kan vi inte gömma dem någonstans?!” Men nej, staten skulle bränna upp dem. Där ångrar jag nästan att vi inte "tappade bort" dem. Vi har återkommit till den händelsen några gånger, bland annat under pandemin. Det var absurt.
Johan Sandlund säger att kommunen ofta får beröm av medborgarna.
– Det är som små guldkorn som kan lysa upp en annars tråkig vecka. Men samtidigt har vi varit med om en tsunami, haft radhusbränder, översvämningar, sprickbildningar vid ån i Vagnhärad, flyktingkris, pandemi. Tron om att världen var snäll och så var den inte det. Det är verkligen både sött och salt, någonstans är det väl det som är kärnan i det vi håller på med – vi skapar Trosa som en liten trygg hamn i en stormig värld.
För honom är jobbet som kommunchef ett jobb med ständig jour. Han kopplar aldrig helt bort jobbet, ens när han är på semester och har en ersättare.
– När jag svänger ner på grusplanen hemma går jag ner en nivå. Men jag stänger aldrig av, jag kollar mejlen, ringer det mitt i natten svarar jag. På ett sätt är man alltid kommunchef.
När slutar du?
– När jag har bestämt det kommer jag att säga det – och jag har inte bestämt det.