Tremiljonersbilen som försvann och återfanns

Tremiljonersbilen som försvann och återfanns

Nyköping
Lästid cirka 7 min

Under ett och ett halvt dygn jobbade Micael Jakobssons intensivt för att få tillbaka sin stulna rallybil. Till slut lyckades han. "Har du sett någon Johan Falk-film? Ta vilken som helst som utspelas i Göteborg så har du ungefär facit" säger han.

Det var natten mellan söndag och måndag förra veckan som den unika Polon, värd tre miljoner kronor, stals ur en släpkärra på en utomhusparkering i Göteborg.

Micael Jakobsson, 53 år från Nyköping, tävlade under många år för SMK Nyköping. Han befann sig i Göteborg för att sälja bilen till ett utländskt team, efter att ha bestämt sig för att lägga rallykarriären på hyllan. Två SM-silver fick vara nog. Han ville ägna fritiden åt något annat.

undefined

Jag fick inte mitt SM-guld med två silver, i grupp N 2017 på grus och 2023 på asfalt i sprint-SM.

Micael Jacobsson

– Bilen var såld och klar. De skulle bara göra slutbetalningen, säger han.

Exakt en vecka efter händelsen tar han sig tid att sitta ned och berätta för Södermanlands Nyheter vad som egentligen hände på västkusten.

– Det är en lång historia som innehåller allt från att de snott en bil de inte skulle sno, till att jag åker runt och kollar in olika tips, till att vi får hem den.

Och du har varit inblandad i allt?

– Ja, det kan du vara säker på, annars hade vi inte fått tillbaka bilen ännu. Kling och Klang jobbar i Göteborg, det kan du skriva. Rättsväsendet jobbar inte fort.

undefined
Allt som händer i verkstaden dokumenteras för att kunna presenteras för försäkringsbolaget.

Vi träffas på Micael Jakobssons företag på Arnö. Han erkänner att han nog aldrig sovit så mycket som helgen som gick.

– Jag var helt slut när jag kom hem. Att sortera ut allt som hänt under ett och ett halvt dygn, det är helt galet. Och maktlösheten som man kände, säger han.

Det som skulle bli en enkel transport tvärs över landet blev något helt annorlunda.

Micael Jakobsson hade redan före resan till Göteborg tagit höjd. Han hade bara berättat för sin sambo och ett par kompisar att han skulle åka och han köpte dessutom ett extra kraftigt hänglås till släpkärran.

– Ingen visste om vilket hotell jag bokat in mig på, inte ens min sambo, säger han.

Klockan halv sex på morgonen för en vecka sedan fick han sedan samtalet som skulle kasta om hans liv och ta honom rakt in i en actionrulle.

– Det var polisen som undrade om jag ägde en viss bil och släpkärra. Jag sa att jag gjorde det och då frågade de om jag hade något på kärran. "Då är den nog borta nu. Kan du klä på dig och gå ut och titta?" Jag gjorde det, fortfarande med polisen i mobilen, och såg att det var sant. 

Släpvagnens tak var upphissat, vagnen nedtippad och som sagt, väldigt tom.

– Det var massor av tankar som for runt i skallen. Just då trodde jag nog aldrig att jag skulle få se bilen igen, säger han.

undefined
Polispatrullen som kom till platsen på måndagsmorgonen för att inspektera den tomma släpvagnen.

En polispatrull kom förbi några minuter senare och tog upp en anmälan.

– Det var först när jag berättade hur mycket bilen var värd. Men de ville inte ta några fingeravtryck eller något sådant. De sa att de aldrig skulle få fast tjuvarna ändå. Känslan för mig var att de lade mer tid att prata med mig än att titta på vad som hade hänt. Och det var trist.

När polisen lämnat hotellparkeringen säger Micael Jakobsson att han kände sig ganska uppgiven. 

– Där stod jag, ensam. Vad ska jag göra? Det var ju ganska tidigt på morgonen fortfarande, säger han.

undefined
Det skulle inte gå att ta sig in i släpkärran men på något vis fick tjuvarna upp lådan där hydrauliken fanns och lyckades hissa upp taket.

Paranoida tankar om vem som visste att rallybilen fanns i Göteborg just vid den här tiden började dyka upp i hans huvud.

Han har senare fått reda på att det inte alls var rallybilen tjuvarna var ute efter – utan hans dragbil, en sportigare Audi.

– De hade lyckats scanna av min bilnyckel, hur vet jag inte, och stod utanför hotellfönstret och försökte öppna bilen med en jäkla eldosa. Men det var för långt ifrån så de kunde inte sammankoppla dosan med bilen.

Och när inte det gick så öppnade de släpkärran istället och rullade ned rallybilen.

undefined

Det är ett motorsportbolag från England som man kan teckna en sådan försäkring. Det är runt 300 000 i självrisk.

Micael Jakobsson

När väl försäkringsbolag och Larmtjänst öppnade sina kontor började de första av Micael Jakobsson många samtal till dessa företag.

– Jag ville att de skulle sätta lite press. Jag visste att vi inte hade så mycket tid på oss innan bilen var utanför landets gränser.

Även om, som Micael Jakobsson säger, bilens alla delar är serienumrerade och det är svårt att sälja den vare sig den är slaktad eller hel.

Han tog hjälp av Facebook för att få ut efterlysningen – därefter började tipsen rulla in.

Micael Jakobsson försökte följa upp så många som möjligt. 

– Sociala medier är både bra och negativt. Nu blev det ibland lite för mycket information. Jag fick 40 tips bara den förmiddagen.

De 3 500 delningarna tror han dock gjorde att tjuvarna fick kalla fötter.

Han fick reda på att en polispatrull sett rallybilen i ett garage natten mellan söndagen och måndagen, men att de inte gjort något åt saken eftersom den inte var anmäld stulen ännu.

– Och så hade en arbetskollega sett den susa förbi när han gick en tidig hundpromenad. Då visste han dock inte att jag ägde den.

Tio mil kunde Micael Jakobsson senare se att tjuvarna kört med bilen.

undefined
Rikard Landholm lovar att rallybilen ska vara färdig innan Micael Jakobsson åker ned och möter köparna – igen.

Micael Jakobsson fick ganska tidigt klart för sig att det fanns en chans att rädda kvar bilen i landet. Ett erbjudande att köpa tillbaka bilen dök till exempel upp.

– Jag var villig att betala, men Larmtjänst sa att de ville förhandla och att man egentligen inte ska betala ut några pengar. 

Micael Jakobsson kände att det var ganska ljumt intresse från Försäkringsbolagets sida också.

– Jag kände att om inte jag drar i det så händer det inte speciellt mycket. Frustrationen var ganska hög just då, säger han.

Under måndagskvällen åkte han på en egen spaningstur i Göteborg för att följa upp några tips han fått.

– Många av ställena jag besökte gick det inte att kolla upp ordentligt. Dörrar var låsta och det fanns inga fönster att titta in igenom. Också det frustrerande.

Några av tipsarna ville träffa honom också. Vis av allt som hänt honom innan så åkte han till de platserna i en lånad Kia, utan vare sig plånbok eller klocka. 

– Jag hade ganska hög puls då. "Modig eller idiot, gränsen är hårfin i dag", så tänkte jag.

Vad sa sambon om det draget?

– Hon tyckte inte jag var så briljant. Men vi ska inte vika ned oss för buset. Jag visste att jag var tvungen att göra något för ingen annan gjorde det åt mig.

Ett av ställena tyckte han verkade bättre än alla andra och morgonen efter informerade han försäkringsbolaget på nytt, att det senaste tipset nog måste stämma och att de måste sätta press på polisen. 

– De ville att jag skulle stanna kvar längre i Göteborg men jag tyckte inte det fanns någon anledning. "Jag hämtar inte bilen, någon annan måste lösa det" sa jag. Ett par timmar senare så åkte polisen till garaget. Vid klockan ett, två får jag ett samtal från dem där de säger "vi har hittat din bil".

Bilens papper, som var på väg till soptippen, hittades också. Som tur var.

– Utan dem hade bilen varit värdelös. Det är en fabriksbil, från ett företag som inte finns kvar, så utan papper hade vi varit tvungna att skrota bilen. Man kan inte få nya papper. Det finns inga som kan utfärda dem.

En hittelön har utgått, men ingen lösensumma har betalats ut. 

undefined

Det var mer tungrott innan

Micael Jakobsson

Efter att polisen gjort en brottsplatsundersökning kunde Micael Jakobssons team äntligen hämta hem bilen under onsdagen.

Som ett antiklimax kommer nu alla reparationer på bilen. Tjuvarna var helt klart inga rallyförare. 

– Kopplingen är raserad, att de fått igång bilen fattar jag inte. Det är fem moment för att starta den. Turbo, grenrör, svänghjul, växellåda och bakaxeln har tagit skada. Kamerasystemet och datorn till kameran har slitits ut. Två fälgar och ett däck. Det var punka på höger bakhjul. Det kommer att kosta runt 400 000 kronor.

Så det har blivit kostsamt för dig?

– Ja, även om försäkringen går in och täcker en del så har jag tappat en del också. Fyra arbetsdagar, självrisken och ja, det har blivit kostsamt. 100 000 kronor räcker nog inte till. Men ja, försäkringsbolaget har verkligen ställt upp nu när bilen är hemma.

En ny bilresa väntar ny Micael Jakobsson. Det skotska teamet vill fortfarande ha bilen.

– Jag kommer att sträckköra ned till Holland. 16 timmar. Jag stannar inte för något, säger han med ett skratt.

Under tisdagen fick han ett brev från polisen i Göteborg att de lägger ned ärendet.

Vet du vem som stal din bil?

– Ingen aning.