Motiveringen är att Naturvårdsplanen är baserad på kommunens eget markinnehav och berör i första hand tätorten Nyköping. Som bekant finns det en stor landsbygd inom Nyköpings kommun som knappast berörs över huvud taget i gällande Naturvårdsplan. Inte ens i symbios med Skogstyrelsens och Länsstyrelsens egna inventeringar och rapporter.
Naturvårdsplanen bör ändras till att gälla hela kommunen och då inte bara kommunens egen mark Det tas alldeles för lätt på naturvård inom Nyköpings kommun. Ett naturvårdsråd finns som träffas två gånger/ år i ett par timmar. Alldeles för många ärenden ligger på bordet för denna korta tid.
Det finns idag ett alltför litet antal politiker som har tillräcklig kunskap i naturmiljön för att naturvårdsärenden skall få en rättvis behandling. Eva Andersson (C) har visat att hon med gott omdöme behärskar naturvård. Det gäller nu att få till stånd en attitydförändring så att plitikerna lär sig förstå och värdesätta det levande i naturen omkring oss. Det behövs ett överblickbart informationssytem med utrymme för dialog.
Nyköpings kommun bör satsa betydligt mer på inventeringar, som ger upplysning om befintliga naturvärden. Kunskapsbristen om vad Nyköpings kommuns natur innehåller är stor. Det kunde konstateras för ett par år sedan då den sällsynta krypande växten Skorem (Corrigiola Litoralis) sprutades bort av växtgift vid Vrena före detta station då banvallen sprutades. Växtplatsen för denna växt var den enda i Sverige.
Visste man det på Nyköpings kommun? Fanns det en dialog mellan de som beslutade besprutning och Nyköpings kommun? Vi betvivlar detta. Vad betyder en liten växt på landsorten för Nyköpings beslutande? Det spelar väl ingen roll om det var enda växtplatsen i Sverige. Eller?
Det här är bara ett exempel på den mycket bristfälliga Naturvårdsplanen för Nyköping
Torbjörn Andersson
Sven Jonsson