Biodlare i Vagnhärad: Hjälp mig att hitta mina bin!

Hundar och katter rymmer ibland – men även bin. För tillfället är tusentals honungsbin på vift i kommunen. – Jag vill gärna få tillbaka dem, säger biodlaren.

28 juni 2017 17:00

En lokal biodlare i Vagnhärad har lagt ut en något ovanlig efterlysning på ett Trosaforum på internet.

"Jag förlorade en svärm med honungsbin idag. De är väldigt snälla så bli inte oroliga, men hör gärna av er till mig om ni ser något som på bilden eller hör något" skriver han bland annat.

SN har varit i kontakt med biodlaren, som inte vill framträda med namn i tidningen. Han har sysslat med bin i två år och beskriver sig som en nybörjare. Mannen berättar att bina troligen inte har flugit så långt. Möjligen kan de börja bygga bon i något träd.

– De kan faktiskt bara flyga max tre kilometer med så mycket honung. En gammal drottning flög också bort med svärmen, men hon lämnade drottningsägg kvar i kupan, säger biodlaren.

Antalet rymmare är oklart, men enligt biodlaren kan det röra det sig om några tusen honungsbin som sedan tisdagen är på vift i kommunen.

De kommer att inte sticka semesterfirande Trosabor?

– Nej, de sticker inte när de svärmar, de bär på för mycket honung nu. Det viktigaste för mig är att människor inte är rädda för bina och att de förstår vad det handlar om, säger mannen och tillägger att ca 60 procent av hans bin är kvar hemma på gården.

Om någon skulle lyckas lokalisera bina går det bra att kontakta Trosa honung, som biodlaren samarbetar med.

– Jag skulle gärna vilja få tillbaka dem om någon hittar dem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa