Biodlarförening får årets miljöpris

Trosa kommuns miljöpris tilldelas i år Östra Sörmlands biodlarförening, för sitt arbete med att bevara den lokala biologiska mångfalden.

4 juni 2018 20:30

I år är det Östra Sörmlands biodlarförening som får motta diplom och 5000 kronor under högtidliga former på nationaldagsfirandet på Garvaregården.

– Det är fantastiskt hedrande att vårt arbete som pågått länge i kommunen lyfts fram. Det finns ett enormt behov av bin och biodlare för mångfalden, säger Åke Wallman, ordförande för Östra Sörmlands biodlarförening.

Det är just detta som är motiveringen till priset. ”Genom att stödja och utbilda bioodlare bidrar Östra Sörmlands biodlarförening till att bevara den lokala biologiska mångfalden. De allra flesta växter är beroende av insekter för pollinering. Många vilda arter av pollinerare har dock minskat kraftigt, vilket gör att honungsbina får en allt viktigare roll”, står det.

– En stor del av det vi äter är beroende av pollinering. Det är roligt att det uppmärksammas, säger Åke Wallman.

Bin har även en annan viktig roll. Förekomsten av bin kan vara en termometer på hur jordbruket bedrivs, då det finns samband med hur bina mår och hur mycket bekämpningsmedel som används i jordbruket. Plötslig bidöd, Colony Collapse Disorder,CCD, har flera orsaker, varav en enligt forskningen är bekämpningsmedel. En annan stor fiende till bin är varroakvalster.

– Där har vi varit väldigt aktiva i att få våra medlemmar att inte använda kemikalier i bekämpningen av kvalster. Det finns ju naturliga medel som myrsyra, säger Åke Wallman.

Själv har han nyss skördat första omgången honung och hoppas på lite regn.

– Det är ovanligt tidigt, första skörden brukar vara runt midsommar, så än så länge ser det lovande ut för honungen i år. Men kommer det inget regn blir det ingen nektar och då måste bina själva äta upp honungen.

.

Trosa kommuns miljöpris

Varje år delar Trosa kommun ut sitt miljöpris till personer, organisationer eller företag som gjort en berömvärd insats för miljön och hållbar utveckling i kommunen. Pristagaren utses av Kommunstyrelsens ekoutskott och priset består av ett diplom och 5000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!