Föreläsningar och skapande ska främja integration i Trosa

Entré utan trösklar heter samarbetsprojektet som biblioteken i Trosa och SFI har för nyanlända i kommunen. Verksamheten består av föreläsningar och olika träffar och finansieras av Statens kulturråd.

24 september 2017 18:00

Under 2017 fick Trosa kommun 200 000 kronor av Kulturrådet för integrationsprojekt. Pengarna går till Entré utan trösklar som är ett samarbetsprojekt mellan biblioteken och SFI i kommunen. Under våren hölls fem träffar på biblioteket Navet i Vagnhärad, målgruppen var främst nyanlända som ännu inte fått plats på SFI, Svenska för invandrare.

– Men det visade sig att här i Trosa får de ganska snabbt plats på SFI, så vi breddar oss lite och bjuder in även SFI- elever, berättar Agneta Hedlund, bibliotekarie i Trosa kommun.

Under våren var träffarna inriktade mot olika viktiga samhällsinstanser som till exempel barnavårdscentral, bostadsförmedling och polis, och representanter för dessa var inbjudna för att informera på träffarna.

– Det gick lite trögt och var ganska få deltagare under våren, så nu i höst provar vi nya idéer, säger Agneta Hedlund.

Målgruppen är inte heller särskilt stor, drygt tio personer varav hälften barn, uppskattar hon.

– Det är också en väldigt blandad grupp med varierad utbildningsnivå. Därför satsar vi nu på aktiviteter där hela familjen kan vara med. Till exempel ska vi ha skaparverkstad tillsammans med Röda Korset, berättar Agneta Hedlund.

Under hösten anlitas även författaren Mikael Rosengren som kommer att jobba med bilder och berättelser tillsammans med nyanlända barn. Han är författare till tvåspråkiga böcker och har bland annat bedrivit bokprojekt mellan skolor i Sverige och Tanzania.

Det blir också några föreläsningskvällar. Först ut är författaren Arkan Asaad, som är född i Irak men uppvuxen i Eskilstuna. Hans debutroman, Stjärnlösa nätter, handlar om tvångsäktenskap ur en ung mans synvinkel. Inför hans föreläsning på tisdag är det ett extra språkkafé.

– Vi valde Arkan Asaad för att han är en bred socialentreprenör som kan locka en stor grupp människor. Han är ju även flerfaldig mästare i Taekwondo, så vi bjöd in Trosa Taekwondo-klubb att vara medarrangörer. De kommer att presentera sin verksamhet innan föreläsningen och så kommer vi också att ha ett språkkafé. Vi har byggt upp en verksamhet med språkambassadörer, så de kommer också att kunna översätta föreläsningen för de som inte kan så mycket svenska ännu.

Föreläsningen är på Trosa kvarn och öppen för alla. Agneta Hedlund hoppas att det ska locka lika stor publik som det öppna musikcaféet i våras, då det kom cirka hundra åhörare.

En annan gäst som Agneta Hedlund hoppas se i Trosa är Ifra Ali från Nyköping.

– Hon har somalisk bakgrund och är aktiv i kvinnoföreningen där och eftersom vi har flera nyanlända här som är från Somalia, passar det bra. Hon är ju också en intressant och drivande person, så henne är jag nyfiken på.

Varierat program

Under hösten arrangeras språkcaféer med olika teman, alltifrån hederskulturer till julsånger. Det blir även en familjeföreställning på arabiska, när Mustafa Aldarwish från Arabiska teatern berättar historier på Trosa stadsbibliotek.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Yvonne Perkins