15 brandmän och flera ortsbor kämpade mot envisa gräsbränder

Tågtrafiken fick stoppas mellan Vagnhärad och Nyköping under lördagen. Anledningen var flera gräsbränder längs järnvägsspåret i Västerljung. 15 brandmän och många frivilliga ortsbor deltog under det omfattande släckningsarbetet.

11 januari 2018 14:00

– Vi har haft fyra enheter på fyra olika bränder där det brunnit, plus att det brunnit där emellan också, säger Per Andersson, räddningstjänstens skadeplatschef, på lördagseftermiddagen.

Klockan 08.53 kom larmet om att det brann vid spåret vid Hammarbyvägen i Västerljung utanför Trosa. Det visade sig brinna med öppna lågor på en rad platser på en sträcka av två-tre kilometer längs banvallen i Västerljung. Flera närliggande hus hotades också, enligt räddningstjänsten, som fokuserade extra på just dessa platser.

– Vi vet inte säkert orsaken, men troligtvis är det något tåg som gett ifrån sig gnistor längs med banvallen. Det är väldigt torrt i marken nu så vi slog på stort från början för att verkligen få kontroll på bränderna. När det är ett så stort och utspritt område som detta gäller det verkligen att veta att man får kontroll över det, säger Per Andersson.

Där SN:s reporter befann sig drog ortsbefolkningen fram slangar från sina gårdar och försökte hjälpa räddningstjänsten så gott de kunde.

– Vi bor här och satt och fikade när vi märkte att det brann här nere vid järnvägen. Nu har vi försökt släcka en del på egen hand, säger Gösta Sundberg, boende i Västerljung.

Trafikverket meddelar att följdförseningar kan uppstå till följd av bränderna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa