M: Ska bli lättare att få tid på vårdcentralen i Trosa

Vissa Trosabor vill att det ska bli lättare att få tid på vårdcentralen i Trosa. De flesta partier vågar dock inte kan garantera detta inför valet – förutom Moderaterna. – Det är en fråga vi driver hårt, säger gruppledaren Magnus Leivik.

16 april 2018 19:00

På SN:s valsajt #kandulova har Trosabon Robert ställt frågan: Kan du lova att det ska bli lättare att få tid på vårdcentralen? Partier från såväl den styrande majoriteten som oppositionen har svarat på frågan. Socialdemokraterna i Trosa säger sig vara medvetna om att "det stundtals är problem med tillgängligheten."

– Socialdemokraterna i Landstinget (region Sörmland) vill öka tillgängligheten och har anställt nya sjuksköterskor. Mer personal går före skattesänkningar. Möjligheten till att söka förebyggande vård har också ökat då Socialdemokraterna infört avgiftsfri vård på länets vårdcentraler, svarar Magnus Johansson, S kommunalrådskandidat.

Arne Karlsson (KD) är ordförande för teknik- och servicenämnden.

– Det är ingen fråga som vi kommunpolitiker råder över. Men vi kan verka för mer resurser, exempelvis försöka få hit någon mer etablering, säger han.

Liberalerna är inne på samma linje.

– Det är ingen kommunal fråga. Men mina partikamrater har idéer som kommer att presenteras inom kort, säger gruppledaren Bengt-Eric Sandström.

SD:s Bertil Malmberg, vice gruppledare i Landstinget Sörmland, säger att han inte kan lova något då den S-ledda majoriteten hittills sagt nej till deras förslag i Landstinget. Det enda partiet som i rapporterande stund vågar lova att det ska bli lättare att få tid på vårdcentralen i Trosa är Moderaterna.

– Det är en fråga vi driver hårt. Vi tänker att man behöver avlasta primärvården så att de som verkligen behöver den kommer fram snabbt. Avlastning kan ske på olika sätt, bland annat genom att öppna sjuksköterskemottagningar vid stora mataffärer (finns på andra ställen), digitala lösningar och att bygga ut tjänsterna vid 1177 Sjukvårdsrådgivningen, uppger gruppledaren Magnus Leivik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa