Möte om jättelik vindkraftspark till havs

Blir det någon vindkraftpark till havs utanför Trosa – med 325 meter höga turbiner som kan producera tio procent av Sveriges el? Berörda kommuner har nu kallats till samrådsmöte.

Svea vind offshore anser att det blåser bra över havet vid Långgrund 2, 2 mil utanför utanför Trosa och att just vindresurserna är ett viktigt skäl för lokaliseringen. Långgrund är även ett grunt område, vilket skulle sänka kostnaderna för fundament och byggnation.

Svea vind offshore anser att det blåser bra över havet vid Långgrund 2, 2 mil utanför utanför Trosa och att just vindresurserna är ett viktigt skäl för lokaliseringen. Långgrund är även ett grunt område, vilket skulle sänka kostnaderna för fundament och byggnation.

Foto:

Övrigt2017-11-13 05:00

Den 23 november har Trosa kommun, tillsammans med Oxelösund, Nyköping och Norrköping, kallats till ett samrådsmöte hos länsstyrelsen Sörmland. Initiativtagare till mötet är vindkraftsbolaget Svea vind offshore AB.

– Vi har skickat underlag med kartor och information om våra planer till länsstyrelse och kommuner, säger Maria Brolin, projektutvecklingsansvarig på Svea vind offshore.

Vindkraftsbolaget vill smälla upp en storskalig vindkraftspark till havs 22 kilometer sydväst om Trosa. Det handlar om ett ca 130 kvadratkilometer stort område vid Långgrund, samt 150 kvadratkilometer för Långgrund etapp II.

Djupet i området varierar mellan 5 – 35 meter och enligt Svea vind offshore är området tillräckligt långt från land för att en vindkraftpark inte skulle störa närboende. Långgrund skulle stå för ca tio procent av Sveriges totala årliga elproduktion.

Skulle projektet gå i lås kommer det att finnas behov av minst 1 700 – 2 500 personer som jobbar ute på de 250-300 vindkraftverken. Sannolikt skulle Långgrund bli en av Sörmlands absolut största arbetsplatser.

– Sedan behövs en till två årsarbetskrafter per vindkraftverk under driftsperioden på 25–30 år – förutom den mer krävande anläggningsperioden där fler behövs.

Svea vind offshore vill kunna använda turbiner som är hela 325 meter höga med en rotordiameter på 150-220 meter. Man siktar på driftstart 2021-2022.

Men: Det är många intressen att ta hänsyn till, många som ska komma till tals och mycket att gå till botten med innan planerna kan bli verklighet, enligt samrådsunderlaget som SN tagit del av. Det handlar om allt från hur den marina miljön påverkas och djurlivet (inte minst fågellivet) till vad det innebär för fisket, skärgårdsöarna, flygtrafiken, telemaster och sjöfart. Möjligen kan det även finnas vrak i området som det måste tas hänsyn till.

En stor utmaning blir att övertyga försvarsmakten. Förra året sa de nej till planerna på havsbaserad vindkraft vid Långgrund – och då handlade det ”bara” om upp till 200 meter höga vindkraftverk.

– Vi studerar även olika typer av fundament och utreder vilka olika typer av båtar som krävs vid drift och underhåll. Vi fortsätter samrådet och ser gärna att folk tycker till. Det är viktigt för oss att lyssna in så att planerna blir så bra som möjligt, säger Maria Brolin.

Trosa kommun har sagt att de "ser positivt på utvecklingen av förnybar energiproduktion."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!