Fyrhjulsdrift bäst för Alliansen

Oxelösund 16 april 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oppositionsrådet i Oxelösund, tillika Alliansens härförare, Dag Bergentoft, har ett inlägg i SN den 10 april 2021. ”För mig är Alliansen en given politisk familj” är rubriken. 

En fin bild som Centerpartiet gärna instämmer i. En familj håller sina rådslag internt vid köksbordet, blir överens och sedan går man ut i offentligheten. Man är en enhet ”i vått och torrt” som Dag formulerar det. Nu tar Dag rådslaget till offentligheten.

Låt mig använda en annan liknelse. Jag ser framför mig ett fyrhjuligt fordon, stabilt med drivning på alla hjulen. Så har Alliansen i Oxelösund kört på i över tre mandatperioder. C, KD, L och M har skrivit på ett gemensamt politiskt avtal och rullat fram med gemensamma förslag, budgetar och debattutspel. ”En given familj”, enligt Dag. I Oxelösund håller Alliansen ihop, skriver han på vår gemensamma Facebook-sida. 

Vi instämmer till fullo. Därför tänker vi i Centerpartiet att ett femte och sjätte hjul rubbar balansen, särskilt om ett extrahjul vill åt höger och det andra åt vänster. Jag syftar på Dags formulering i debattartikeln om att varken V eller SD är några ytterlighetspartier lokalt i Oxelösund. Dag vill samarbeta med alla. Vi tycker att de nuvarande fyra är precis rätt och lagom.

Centerpartiet har gränslinjer, både lokalt och på riksplanet, som Dag också nämner i sitt inlägg. Våra gränslinjer är politiska och ideologiska, inte personliga. Vi kan prata med alla, men väljer vilka vi vill samarbeta med. Vi vill se en grön human politik som gynnar arbete och företagande, som värnar hållbara, klimatsmarta lösningar och ger individ och familj mer inflytande och ökad trygghet. Vi är inte socialister utan socialliberala. 

Därför är och förblir de ursprungliga Allianspartierna ett självklart val för oss i Oxelösund. Varför montera på ett femte hjul med tvivelaktig ursprungsmärkning, och eventuellt ett sjätte – med djupröd fälg? 

Alliansen drivs bäst med fyra hjul – då håller vi oss på vägen och undviker dikeskörning åt höger eller vänster.  

För Centerpartiet i Oxelösund, Bo Höglander, gruppledare

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Mäklaren om bakgrunden till de rusande priserna: "Det här är en perfekt storm"

Sörmland

Första maj utan demonstrationståg – men med röda lakan

Oxelösund

Bygglovsansökan inne för nya Prismanhuset – så här är det tänkt att se ut

Oxelösund

Helt nytt industriområde planeras i Oxelösund: "Vi behöver ny industrimark"

Oxelösund

Bergentoft: "Helt absurt att bryta mot reglerna"

Visa fler