Här plockas inga russin!

Varför ser styrande Socialdemokrater privata vårdgivare som konkurrenter i stället för samarbetspartners? Skriver Maria Gilstig (M), Björn Zetterqvist (M) och Marika Björkdal (M).

Varför ser styrande Socialdemokrater privata vårdgivare som konkurrenter i stället för samarbetspartners? Skriver Maria Gilstig (M), Björn Zetterqvist (M) och Marika Björkdal (M).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2020-11-05 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Börje Johansson (S) 26/10. Johansson ondgör sig över att enskilt drivna vårdcentraler ”plockar russinen ur kakan för att tjäna pengar”. Det finns inga belägg för att det stämmer. Det vore klädsamt om Johansson och andra styrande (s)-politiker kunde ta av sig sina ideologiska glasögon och istället se saken ur patienternas perspektiv.

 Att uttala sig så nedsättande om valfrihet är lättsinnigt och visar på bristande insikt för hur sjukvården faktiskt är uppbyggt. Moderaterna ser primärvården som navet i vården, och här är de privata vårdgivarna en viktig pusselbit.

Varför ser styrande Socialdemokrater privata vårdgivare som konkurrenter i stället för samarbetspartners? Det är ju trots allt regionen som sätter upp regelverket och prislistan för all vård som ersätts av regionen. Varför inte jobba med det istället för att gnälla och förtala andra?

 Sedan till det andra som tas upp; att arbetsgivare tecknar sjukvårdsförsäkringar beror på att Socialdemokraterna i detta land inte kunnat uppfylla vårdgarantin. Att som arbetsgivare vara mån om sin personal kan omöjligt vara fel. Dagens lagstiftning förbjuder att man går före i vårdköerna, däremot så letar försäkringsbolagen upp vårdgivare som har ledig kapacitet. Det kan regionen också göra om man ville jobba för patientens bästa.

 Nej, Börje Johansson, toppstyrning med planhushållning hör till en annan tid, som till och med kommunisterna börjat inse. Det största hotet mot välfärden är oförmågan att inte kunna ta till sig av den moderna tid där människor får leva i friheten att själva välja!