Matinköp i hemtjänsten: Kommunen måste följa lagen

Lokala handlare lämnade anbud men de var inte tillräckligt konkurrenskraftiga och MatHem vann. Skriver Sofia Amloh (S), Vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Lokala handlare lämnade anbud men de var inte tillräckligt konkurrenskraftiga och MatHem vann. Skriver Sofia Amloh (S), Vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Foto: NORA LOREK / TT

Insändare2021-04-06 05:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturerna KD, Bertil Öhberg, Börje Pettersson, Kersti och Christina.

Hej!
Jag förstår att det väcker frågor om varför kommunen väljer en Stockholmsbaserad som leverantör av matinköp till hemtjänstkunder. 

Nyköpings kommun följer lagen om offentlig upphandling, LOU. Syftet med LOU är att alla aktörer inom EU ska ges samma förutsättningar att lämna anbud och behandlas lika. Det gör att vi inte kan gynna någon leverantör direkt. Om någon leverantör gynnas så att de får en fördel för att de ligger geografiskt nära eller inom kommunen skulle vi bryta mot en av våra viktigaste lagar som grundar sig på EU-rätt.

Lokala handlare lämnade anbud men de var inte tillräckligt konkurrenskraftiga och MatHem vann.

Vi har ställt miljökrav på sortiment och transport. Leverantören ska sträva efter att minimera utsläpp och beakta möjligheter att använda fordon som går på fossilfria bränslen. Leverantören ska beskriva hur de arbetar med sitt strategiska miljöarbete. Vi kontrollerar samtliga fordon som kommer att användas för uppdraget. Varorna får heller inte överstiga priserna som förekommer i fysiska butiker. 

Jag skulle väldigt gärna se att fler lokala entreprenörer kan vinna sådana här upphandlingar och jag tror att det är på väg. Coronapandemin har medfört att fler handlare hittar digitala lösningar.

Med förändringen vill vi öka intresset för och delaktigheten i matinköpen, minska kontanthantering och förbättra arbetsmiljön.

Läs gärna mer på kommunens webbplats www.nykoping.se. Sök på matinköp.