Det handlar om hur vår kommun behandlar våra företagare

Insändarskribenten Jonas Jegers är ordförande för Centerpartiet i Nyköping. Arkivbild

Insändarskribenten Jonas Jegers är ordförande för Centerpartiet i Nyköping. Arkivbild

Foto: Centerpartiet

Insändare2024-09-30 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Svarvaren". Vi i Centerpartiet uppskattar ett öppet debattklimat, tack för din insändare ”Svarvaren”! För oss handlar inte frågan om foodtrucksen och de centrala torgen bara om just deras situation. Det är ett exempel på hur vår kommun ser på och behandlar våra företagare i stort.

Just företagsklimatet måste vi prata mer om. I dagarna har Svenskt näringslivs ranking för 2024 gällande lokalt företagsklimat publicerats. Även om det blir lite bättre i fråga om hur politiken uppfattas av våra företag är det en bister läsning. Av Sveriges 290 kommuner är vi på plats 209 när det kommer till företagsamhet, vi har alltså väldigt få företag i kommunen sett till vår befolkning.
Men det är kanske inte så konstigt när vi placerar oss som 183:e bäst på frågan om kommunala tjänstemäns bemötande mot företag. Kommunen placerar sig även långt ner på hur konkurrens från just kommunen är för våra företagare, plats 212!

Totalt sett rankas vi, tack vare två områden på topp 100, mobilnät och bredband samt vägnät, tåg- och flyg, på plats 134 gällande vårt företagsklimat. Vår grannkommun Trosa är i år på andra plats av landets alla kommuner.

Att bagatellisera ett företags insikt om var just deras verksamhet bedrivs bäst gynnar inte vårt företagsklimat. Den ”lilla” frågan om vad som ska få finnas eller inte på ett torg handlar alltså om något betydligt större som det lokala företagsklimatet.

Jag är övertygad om att ”Svarvaren” precis som vi vet att det är företagen och deras tillväxt som skapar våra jobb och skattekronor som vi sen kan satsa på det som är vår viktiga kommunala kärna, som skola och äldreomsorg.

I övrigt har denna text skrivits, och allt annat jobb som en lokal ordförande lägger ner i ett politiskt parti, helt ideellt.