Alla har inte råd med MP:s politikAlla ska förmås/tvingas att åka tåg, buss och i sämsta fall köpa en elbil. Det visar att Miljöpartiet främst är ett parti för de som bor i större städer och inte för dem på mindre orter, skriver Stefan Karlsson.

Alla ska förmås/tvingas att åka tåg, buss och i sämsta fall köpa en elbil. Det visar att Miljöpartiet främst är ett parti för de som bor i större städer och inte för dem på mindre orter, skriver Stefan Karlsson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2022-04-06 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att sänka skatten och ta bort reduktionsplikten på bensin och diesel handlar inte om att åka mer, utan om att åka billigare. Barnfamiljen som besöker Kolmården och pensionärsparet som en varm sommardag tar bilen för att svalka sig med ett bad, ska kunna göra det utan att det svider i plånboken. Arbetspendlare som inte har tillgång till buss eller tåg ska aldrig behöva fundera på att säga upp sig på grund av den allt högre resekostnaden.

Varken barnfamiljen, pensionärsparet eller pendlaren nämns när Marco Venegas och Björn Åslund förmedlar Miljöpartiets vision i sin insändare 31 mars. Alla ska förmås/tvingas att åka tåg, buss och i sämsta fall köpa en elbil. Det visar att Miljöpartiet främst är ett parti för de som bor i större städer och inte för dem på mindre orter.

Om det överhuvudtaget finns en järnväg i närheten där du bor, så sveper tågen förbi utan att stanna. Bussar tar sig inte till alla mindre orter och på många orter är det oerhört glest mellan turerna. Återstår då att köpa elbil. En snabb titt på några av Nyköpings återförsäljare visar att snittpriset på en ren elbil ligger på cirka 500 000 kronor.

Kommer det att finnas en begagnad marknad för elbilar med tanke på att batterierna har en mycket begränsad livslängd och att kostnaden för att byta ett batteri kan uppgå till 100 000 kronor?

Det kanske kommer en dag när tågen stannar vid mindre stationer, precis som förr. Där bussarna svänger in också i mindre orter och turerna blir fler, precis som förr. Där alla tvingas köpa en elbil efter en politisk majoritets beslut. Där är vi dock inte än på ett tag och det är nu kostnaderna svider rejält. Det är väl tur att allt fler börjar genomskåda Miljöpartiets politik.