"Alla över 18 år kan testa sig för covid-19"

I Region Sörmland är det sedan början på juni möjligt för alla, 18 år och uppåt, att testa sig för covid-19. Skriver Monika Samuelsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Sörmland.

I Region Sörmland är det sedan början på juni möjligt för alla, 18 år och uppåt, att testa sig för covid-19. Skriver Monika Samuelsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Sörmland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-07-01 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "70+ i karantän"- om provtagning för covid-19. Publicerad 26 juni.

I Region Sörmland är det sedan början på juni möjligt för alla, 18 år och uppåt, att testa sig för covid-19. Det handlar inte om vissa utvalda yrkeskategorier eller grupper i samhället. För att testa sig loggar man in med bank-id på 1177.se och väljer något av de alternativ som finns. 

Det är möjligt att testa sig vid våra provtagningsstationer vid sjukhusen i Nyköping, Eskilstuna eller Katrineholm. Det går också att skicka ett friskt ombud till utvalda apotek i Nyköping, Eskilstuna, Katrineholm och Malmköping för att hämta ut och, efter utfört prov, lämna in sitt testkit. Är det inte möjligt att välja något av dessa alternativ finns också alternativet att få testkitet levererat hem till dörren. Denna är möjlighet finns i länets alla kommuner. 

Alla tester är självtester, det är alltså ingen vårdpersonal som utför provtagningen, och oavsett vilket val som görs måste man ha symtom för covid-19 för att testerna ska ge utslag. Resultatet av testet finns sedan att läsa genom att återigen logga in på 1177.se

För dem som inte har bank-id eller av andra anledningar saknar tekniska möjligheter går det självklart ändå bra att testa sig. Kontakta då Region Sörmlands kontaktcenter, 0155-24 50 00. Testerna är avgiftsfria. Läs mer på 1177.se