Nej tack till USA-bas på svensk mark

"Amerikanska baser på svenskt territorium innebär ökade risker för oss" skriver insändarskribenten. Arkivbild

"Amerikanska baser på svenskt territorium innebär ökade risker för oss" skriver insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Andreea Alexandru

Insändare2024-06-28 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till artikel med fd ÖB i SN.

Amerikanska baser på svenskt territorium innebär ökade risker för oss. Ett utökat fett bombmål och risk för eskalerat intresse från främmande makt öster över är inget att be om eller sörja över som fd ÖB ger uttryck för. Att Nyköping med omnejd redan har en ansamling mål för aggressioner skulle ytterligare utökas.

Invånarna på japanska Okinawa där USA har haft militärbaser i 80 år ger uttryck för kritik över närvaron som påverkar samhällen där negativt. Pressgrannen DN har nyligen reportage därifrån.

För den som vigt yrkeslivet åt krigsmakten syns arbetstillfällen som kringärdar denna som positiva. Vi har åtskilligt annat som behöver stärkas och förbättras i Nyköping med omnejd som ger mer hållbarhet för medborgarnas liv och hälsa på kort och lång sikt än militär upprustning och ökad säkerhetsrisk med amerikanska stridsbaser i närsamhället. Välfärdsstaten behöver investera i fungerande civilsamhälle. Det bidrar till hållbar uthållig motståndsvilja mot både inre och yttre fiender till demokratin. Imperialister av olika kulör och utländsk trupp på svenskt territorium medför säkerhetsrisker. Otydligheter och brist på insyn i processen fram till NATO-anslutningen och frågan om kärnvapen i landet ökar inte tilliten i samhället.

Det militärindustriella komplexet i USA, NATO och här planerar mer för krig än bevarande av fred. Håll krigsaktivisterna kort!