Behöver energikälla mer pålitlig än en väderprognos

"Angående beredskapszoner och jodtabletter är det en grundläggande del av ansvarsfull energipolitik" skriver riksdagsledamoten Anna af Sillén (M).

"Angående beredskapszoner och jodtabletter är det en grundläggande del av ansvarsfull energipolitik" skriver riksdagsledamoten Anna af Sillén (M).

Foto: Axel Hilleskog Magnus Grimstedt

Insändare2024-01-19 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Björn Källströms resonemang kring kärnkraft (SN 11/1) visar på en klar brist på insikt om våra energibehov. Sverige behöver en energikälla som är mer pålitlig än en väderprognos och därför är det hög tid att vi ser bortom den daterade skrämselpropaganda Källström torgför. Angående beredskapszoner och jodtabletter är det en grundläggande del av ansvarsfull energipolitik. Sverige kan inte låta sig luras av överdrivna riskscenarier som saknar grund i den moderna kärnkraftsteknologins verklighet och ignorera de stora framsteg som gjorts inom säkerhet och effektivitet.

Hur Källström kan få Tyskland till ett gott exempel i sammanhanget är högst oklart: Tysklands beslut att avstå från kärnkraft till förmån för väderberoende energiproduktion har fått förödande konsekvenser. Landets största parti har insett sitt misstag och kovänder nu för att öppna reaktorer igen men skadan är redan skedd och industrikrisen ett faktum. Ring valfri skåning för ett beskt besked om vad det inneburit för elpriserna i södra Sverige.

Regeringen jobbar för att säkra en stabil energiförsörjning för Sverige. Att förneka kärnkraftens roll i detta utan att ha ett sakligt alternativ är oseriöst.