Sjöbodarna vid Femörekanalen är ett kulturarv

"Sjöbodarna är ett kulturarv, och krasst är ett samhälle utan kultur inget samhälle. Något att grunna på för skeppare Dag Bergentoft" skriver insändarskribenten.

"Sjöbodarna är ett kulturarv, och krasst är ett samhälle utan kultur inget samhälle. Något att grunna på för skeppare Dag Bergentoft" skriver insändarskribenten.

Foto: Linus Elsinen

Insändare2024-03-01 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nye skepparen Dag Bergentofts (M) jungfruresa med skutan Oxelösund slutade med grundstötning.

Vallöftet om en ny sommarrestaurang vid Badhusviken sjönk snabbt till botten. Bärgning av det utlovade byggprojektet verkar inte aktuellt. Provisorisk lösning på platsen är tre ambulerade matvagnar. Med all respekt för den mat- och dryckeskonst som erbjuds hågade oxelösundare och besökare av dessa matvagnar är de lika lockande som bespisning från en militär tross i fält.

Oxelösundsskutans skeppare med besättning bestående av den stödjande majoriteten hann knappt få av sig frälsarkransarna runt hals och skuldror efter förlisningen innan nästa besvärliga grynna dök upp: sjöbodarna vid Femöre kanal. I min salta ungdom gick jag till sjöss. Sedan länge är jag nu en landkrabba. Fina sommardagar blir det dagliga cykelturer till havet och båtlivet i Oxelösund. Inte ogärna till Badhusviken och sjöbodarna vid Femörekanalen.

Det är en lisa för själen att för en stund slå ned byxbaken på en parkbänk, se båtarna ute på fjärden och i kanalen, se sjöfåglarna dyka efter fisk. Kanske ansluter en bekant och gör mig sällskap i filosoferandet över livets gång. Det är också värt någonting. Sjöbodarna är ett kulturarv, och krasst är ett samhälle utan kultur inget samhälle. Något att grunna på för skeppare Dag Bergentoft.