Bevara småstadskaraktären i Nyköping

Insändarskribenterna vill behålla Nyköpings småstadskaraktär. Här Hansastaden under uppbyggnad.

Insändarskribenterna vill behålla Nyköpings småstadskaraktär. Här Hansastaden under uppbyggnad.

Foto: Jens Alvin

Insändare2024-09-26 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Stefan Lindebergs insändare den 27 augusti.

Vad tycker partierna? Detta är Sverigedemokraternas åsikt i frågan. Nyköping har historiens vingslag över sig och att bevara och lyfta fram den ser vi som ett viktigt uppdrag vid utformning av nya stadsdelar. Det skall råda harmoni mellan ny och gammal bebyggelse och bygghöjden ska bevaras låg där den är det idag, vi instämmer i bland annat Sörmlands museums kritik av den planerade bygghöjden i Nöthagen. Därför yrkade vi avslag på detta ärende.

Vi vill se traditionella, familjevänliga och trygga samhällsmiljöer. Ett bevarande och nyskapande av parker och grönområden, eftersom de fyller en viktig funktion för både människan, djuren och insekterna. Nyköpings kommun har behov av en stadsarkitekt med kompetens om hur man bevarar stadens småstadsmiljö och vilken arkitektur som smälter in tillsammans med befintlig byggnation. När allt kommer omkring så är det ändå över 80% av befolkningen som föredrar klassisk arkitektur, i hela världen! Det säger en del. Sekelskifte är i topp hos svenskarna.

Sikta på tidlöshet, tillåt oss att bygga för evighet. Inte utifrån någon övergående trend. Klassisk arkitektur är ett språk, inte en stil. När det gäller stadsplanering har tjänstemännen i många fall lekstuga. Använd stadens tradition, material och historia vid nybyggnation. Vi driver frågan om en saluhall och även Moderaternas vallöfte om att införa P-skiva i staden för att öka centrumhandeln och tillgängligheten till stadens centrala delar.