Vilket Nyköping vill vi ha – förort eller småstad

Nyköping växer, exempelvis i form av Hansastaden vid Ringvägen.

Nyköping växer, exempelvis i form av Hansastaden vid Ringvägen.

Foto: Linus Elsinen

Insändare2024-08-27 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I SN i torsdags skrev Olof Jonmyren om vikten av en bättre dialog om hur Nyköpings framtid ska byggas. Han har rätt! En bättre dialog med oss Nyköpingsbor behövs, men det räcker inte.

Han skriver om ett öppet samtal på NK-villan i höstas. Jag var där. Det var skakande att höra om Nyköpings omvandling från en mysig småstad till en pulserande förort till Stockholm. Hörde jag rätt? Kommer jag ihåg fel? Vår familj flyttade till Nyköping för att vi inte ville fastna i en ”pulserande” förort till Stockholm. 

Det går att bygga ut en stad utan att spränga de kvaliteter som skapar närhet, trivsel och lockande gaturum. Det har Nyköping visat med den första strandnära bebyggelsen på Brandholmen och med trädgårdsstaden på Arnö.

Staden kommer att växa. Kommunen har säkert lovat leverera en del av de 100 000 bostäder som var motprestationen när staten skulle finansiera de nya järnvägarna runt Stockholm. Men hur många och hur snabbt? Kommunen har mycket på sin att-göra-lista. Men ofta handlar det om att rekrytera rätt tjänstemän och se till att de får de verktyg de behöver. Det politiska utrymmet är ofta begränsat när kommunen ska lösa de uppdrag den får av staten.

Men på ett område har den lokala politiken taktpinnen! Hur ska staden byggas? Vilka kvaliteter ska vi bygga vidare på? Vad ska Nyköping vara i framtiden? Då duger det inte att lämna ifrån sig visionerna till tjänstemän. Då håller det inte att släppa ifrån sig kontrollen med markanvisningar, där byggherrarna kan pressa upp byggvolymerna för att tjäna mer. 

Vad Nyköping ska vara och bli är huvudfrågor för politiken i kommunen. Så vad tycker ni i partierna?