Kommunen måste lära av att så många var så arga

Varför blev projektet Hansastaden så utskällt? Det behöver Nyköpings kommun lära sig av. Staden ska ju fortsätta att växa.

Nya bostäder hyresrätter vid Brädgården Sveaviken gamla bilcenter Slottsträdgårdsgatan Hansastaden

Nya bostäder hyresrätter vid Brädgården Sveaviken gamla bilcenter Slottsträdgårdsgatan Hansastaden

Foto: Jens Alvin

Ledare2024-08-22 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är allt annat än konstigt om folk är nyfikna på hur det ser ut i Hansastaden, den tättbebyggda stadsdel som har växt fram på det gamla Bilcenter-området i Nyköping. Alla som bor där eller har passerat förbi har kunnat följa bygget över tid och sett hur allt förändras. Om visionerna matchar det som blir, kan det bli ett både fint och dynamiskt område.

Stora projekt väcker stora känslor. Minns när villaområdet Malmbryggshage i Nyköping växte fram för 20 år sedan. Alla var sannerligen inte glada. Men folk har kommit att vänja sig. De stora husen som inte ser likadana ut är nu grannskapets identitet. 

Det är så lätt att tro att all kritik vid stora projekt handlar om att folk är upprörda bara för att det förändrar för egna fastigheten eller det nära grannskapet. Fast det är utgå från vad man tror. En kommun behöver våga samtala om det som faktiskt skaver. 

Nyköpings tillväxt som tätort är ingalunda över. Stadsfjärden är i förändring. Industriområdet i Kungshagen lär inte förbli som det är. Inte så länge attraktiva vattennära miljöer lockar folk att vilja flytta dit. Och planer för det gamla Cewe-området i Spelhagen finns redan. Hela kommunen kan växa med tiotusen invånare till 2030.

Det är jobbigt och ansträngande att kommunicera och hålla i samtalet. Ingen gillar att bli utskälld. Det är att lätt att begränsa samtalsytor, för att de inte är "prioriterade". Men en kommun som Nyköping måste vilja kommunicera, även när det är motlut och folk är upprörda. Ideal som öppenhet, tillgänglighet och demokratisk styrning kräver detta. Det finns att lära och utveckla.

undefined
Så här ser visionen ut för Hansastaden.

I höstas ledde jag ett öppet kvällssamtal på NK-villan. Då deltog Alexander Ståhle, expert på stadsutveckling, och Leila Ekman som då var relativt ny stadsplaneringschef i kommunen. Ämnet var brett: Nyköpings omvandling från industriområden till bostäder. När publiken fick ställa frågor dominerade projektet Hansastaden fullt ut. Upprördheten likaså. Leila Ekman svarade på det hon kunde, men hon hade inte drivit fram projektet.

Det blev tydligt att en del rimliga frågor inte hade fått tillräckliga svar tidigare. Det gällde allt från hög snålhet i antal planerade parkeringar, med följder som lär spilla över till närområdet, till vad det gröna och hållbara är i att långväga forsla stora färdigbyggda moduler. 

Den som äger plan-makten, kommunen, behöver föra ett uthålligt och aktivt samtal om vägval, konsekvenser och påfrestningar. Hansastaden fick för lite av det – för att vara så stort och så tydligt förändrande. 

undefined
Bilden är från ett samtal om stadsutveckling och exploatering på NK-villan, hösten 2023. Det stora, näraliggande projektet Hansastaden dominerade verkligen frågestunden. Alexander Ståhle och Leila Ekman svarade på frågor.

Tids nog kommer Hansastaden att bli en invand del av Nyköpings ansikte mot vattnet, precis som den ombyggda silon och de strandkantsnära bostadsområdena längs Spelhagsvägen och Västra Skeppsbron. I exploateringsfrågor går det aldrig att göra alla nöjda, men det går att lära. 

En bättre samhällsdialog kommer av fler öppna dörrar och färre stängda hos politiker och tjänstemän. Den som har makten över exploateringen måste göra sitt yttersta för att successivt svara på rimliga motfrågor. Så bygger vi ett bättre Nyköping.