Bilen blir inte billigare än tåget till Stockholm

Att ta bilen till och från jobbet kostar betydligt mer än pendlarkort - åtminstone för insändarskribenten. Arkivfoto

Att ta bilen till och från jobbet kostar betydligt mer än pendlarkort - åtminstone för insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Erik Simander/TT

Insändare2023-02-08 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Nybliven Pendlare". Som pendlare mellan Nyköping och Solna så håller jag med om mycket av det du skriver.

Pendlarkort för nästan 3 000 kronor/månad är mycket pengar och tillförlitligheten på tågen lämnar fortfarande mycket att önska, speciellt som Mälartåg tagit bort pendlaravgångar på både morgonen och eftermiddagen. Tillförlitligheten gör att man ibland får ta bilen till jobbet trots att man har pendlarkort.

Men att ta bilen är verkligen inte billigt! Trots att jag har en ganska bränslesnål bil som nu har ett antal år på nacken så kostar det otroligt mycket att köra bil. Jag har 12,5 mil till jobbet. Men dagens bränslepris, värdeminskning, fordonsskatt, försäkring, underhåll med mera så får man räkna med att bilen kostar strax över 40 kronor/mil, det vill säga cirka 1 000 kronor att köra fram och tillbaka. Till det kommer trängselskatt på 60 kronor och parkering, vilket kostar cirka 300 kronor/dag.

Totalt kostar det alltså 1300-1400 kronor per dag att ta bilen! På två dagar har jag tjänat in pendlarkortet jämfört med att ta bilen! Åker man dessutom till jobbet fler än åtta dagar per månad så lönar sig pendlarkortet jämfört med att köpa vanliga biljetter, som kostar 145 kronor/resa och SL-biljetter för 38 kronor/resa. Visst är det dyrt med pendlarkort, men att köra bil är väldigt mycket dyrare.