Bra skolor – oavsett var i Nyköping du bor

"Det ska finnas bra skolor tillgängliga för alla våra invånare oavsett om man valt att bo i stadsmiljö, i en närliggande tätort eller på landet" skriver Jonas Jegers, ordförande för Centerpartiet i Nyköping. Arkivbild

"Det ska finnas bra skolor tillgängliga för alla våra invånare oavsett om man valt att bo i stadsmiljö, i en närliggande tätort eller på landet" skriver Jonas Jegers, ordförande för Centerpartiet i Nyköping. Arkivbild

Foto: Centerpartiet

Insändare2023-12-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”Tjänsteman i Nyköpings kommun”.

Vi är fler som ser behovet av att stärka vår skola i hela Nyköpings kommun. Det var därför vi i Centerpartiet Nyköping valde att satsa 20 miljoner mer än styret i vår budget för 2024!

Vår satsning ska dels användas för att höja skolpengen för alla våra skolor, dels ge utrymme för en riktad satsning för våra skolor på landsbygden. Det ska finnas bra skolor tillgängliga för alla våra invånare oavsett om man valt att bo i stadsmiljö, i en närliggande tätort eller på landet.

En utredning 2023 gällande kommunens nivå av skolpeng visade att den är förhållandevis låg. Genom att höja skolpengen är vi tydliga med att det inte är en tillfällig satsning på våra elevers skolgång. Vårt parti har även på nationell nivå visat att vi menar allvar när vi säger att skolan är det viktigaste förebyggande verktyget vi har mot kriminalitet och gängvåld. Därför innehöll Centerpartiets budget ett sektors bidrag till skolan på 10 miljarder för att ge mer resurser och vuxna i skolan.

Vi valde att inte ge denna satsning som statsbidrag för att skapa långsiktiga förutsättningar och inte pengar som ingen vet om de kommer år från år. Stabil finansiering ger stabila förutsättningar.  Ambitiösa mål är bra och vi välkomnar styrets mål om Sveriges bästa skola 2030. Vi skulle även vara mycket nöjda om vi landar på topp 10!
Men precis som ”Tjänsteman i Nyköpings kommun” konstaterar behöver vi ge rätt förutsättningar för våra skolor i detta arbete.

Nu hoppas vi att styret i Nyköping väljer att prioritera våra elever genom en riktad satsning utifrån vårt förslag för att stärka skolan!