Bristande kunskaper om Lex Sarah-rutiner

Nämndordföranden skriver att han följer rutinerna och till och med informerar mer än han måste.

Nämndordföranden skriver att han följer rutinerna och till och med informerar mer än han måste.

Foto:

Insändare2022-08-13 08:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare: “Missförhållanden måste undanröjas på Björntorp”, 29 juli.

Det är tråkigt att läsa att det uppfattas som att jag vill sprida en tystnadskultur och att jag driver nämnden som en enmansshow. I Oxelösund står nämnden bakom framtagna rutiner för hur en Lex Sarah ska hanteras. Jag som ordförande har valt att låta informationen gå längre än våra rutiner.   

Enligt våra rutiner ska berörd förvaltningschef underrätta ordförande i nämnden om att anmälan har skett, och sedan informera ordförande om när utredningen är klar, samt om hur arbetet följs upp. Jag har valt att låta informationen gå längre än våra fastslagna rutiner. Hela nämnden har både informerats om att en anmälan har skett (det gjordes den 2 mars), om att utredningen är klar, samt att ärendet ska gå vidare till nästkommande arbetsutskott för information.

Anmälan till Ivo görs idag på delegation av förvaltningschefen, vilket har skett. Själva utredningen utgör ett arbetsmaterial, vilket innebär att det inte ingår i offentlighetsprincipen och varken får eller ska lämnas ut. Detta för att rättssäkerheten och sekretessen inte ska äventyras eller påverkas. Sekretessen står över kommunallagen i detta fall. När utredningen är klar och instämplad blir handlingen offentlig. Då har nämnd, kommunchef och övriga möjlighet att ta del av informationen. Detta skedde, helt enligt rutinen, den 23 juni.

Jag uppfattar det så att det finns bristfällig kunskap om rutinerna och kommer att initiera en utbildningsinsats kring dessa i höst. Det är av oerhörd vikt att alla ledamöter känner till dessa, då alla behöver vara insatta i hur vi hanterar Lex Sarah-anmälningar.