Missförhållandena måste undanröjas på Björntorp

Ett åtgärdsprogram måste sättas in så att missförhållandena undanröjs och inte upprepas på Björntorp, menar lokala centerpartister.

Ett åtgärdsprogram måste sättas in så att missförhållandena undanröjs och inte upprepas på Björntorp, menar lokala centerpartister.

Foto: Henrik Norling

Insändare2022-07-29 20:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Nämnden kontrollerade aldrig om de allvarliga bristerna i omsorgen hade åtgärdats. I stället kvarstod de i flera år. Nu kritiserar en expert politikernas agerande kring Björntorp." (Ur SN-artikel den 16 juni.) 

Bakgrunden är att en Lex Sarah-utredning redan 2020 slog fast att det fanns flera allvarliga missförhållanden på en avdelning på Björntorps äldreboende. En handlingsplan för att åtgärda bristerna togs fram. Men bristerna kvarstår, konstaterar en ny utredning sommaren 2022.

Vad har hänt under tiden? Det tycks enbart vara nämndens ordförande och möjligen berörd chef som vet. Vi undrar även hur klagomål och avvikelser tas emot och hanteras. Enligt personalen hade de själva klagat länge utan att något hänt. 

Centerpartiet delar därför den uppfattning som andra vice ordförande i nämnden, Katarina Berg (M), framför. Hon pekar på att vård- och omsorgsnämndens ordförande Linus Fogel saknar tillit till sin egen nämnd och undanhåller information. Han sprider en tystnadskultur som äter sig in i leden. Centerpartiet får uppfattningen nämndens ordförande gömmer sig bakom sekretessen samt tycks sätta likhetstecken mellan nämnd och ordförande. Men en politisk nämnd är ingen enmansshow!

En insändare signerad ”Fritidspolitiker” i SN 23 juli är också kritisk och tycks mena att ordföranden i vård- och omsorgsnämnden kör sitt eget race. 

För vårdtagarnas och Oxelösunds bästa är det nu av största vikt att ett åtgärdsprogram sätts in så att missförhållandena undanröjs och inte upprepas. Våra äldre är värda en vård och omsorg av bästa kvalitet.