Redan 2020 slog en Lex Sarah-utredning fast att det fanns flera allvarliga missförhållanden på en avdelning på Björntorps äldreboende. En handlingsplan med syftet att åtgärda bristerna togs fram. Men i juni 2022 konstaterade en ny Lex Sarah-utredning att flera åtgärder inte hade vidtagits och att bristerna kvarstod.
Katarina Berg (M), andra vice ordförande i nämnden, fick kännedom om situationen först när den andra Lex Sarah-utredningen presenterades.
– Jag fick en chock. Hur har detta kunnat fortgå utan att vi kände till det? Vi är ansvariga för att missförhållanden rättas till men visste inte att de fortsatte. Jag skäms över att detta har kunnat pågå, säger hon.
För att liknade situationer inte ska uppstå i framtiden bör rutiner tas fram som säkerställer att nämnden hålls informerad om hur arbetet med åtgärdsplaner fortskrider, anser hon.
– Hur ska vi annars kunnat ta vårt ansvar?
Inger Kjellberg är docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet och har skrivit en avhandling om Lex Sarah-rapportering inom äldreomsorgen. Hon håller med om att ansvariga politiker bör hålla sig uppdaterade om pågående handlingsplaner.
– Absolut. Så som jag tolkar lagstiftningen och reglerna är det politikerna skyldighet att följa upp handlingsplaner, säger hon.
Även vad gäller den andra Lex Sarah-utredningen finns tveksamhet kring nämndens arbetssätt.
Utredningen startades efter det att en Lex Sarah-rapport inkommit till förvaltningschefen från verksamheten i början på mars 2022. Enligt Katarina Berg fick ledamöterna i nämnden ingen information om vad Lex Sarah-rapporten innehöll. De fick inte ens veta att den gällde Björntorp, uppger hon.
Lex Sarah-rapporten ledde till en Lex Sarah-utredning som var klar 23 juni 2022. Samma dag gjorde kommunen en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
I IVO-anmälan står vård- och omsorgsnämnden i Oxelösunds kommun som anmälare. Men nämnden har aldrig behandlat utredningen. I stället fick ledamöterna information om utredningen först en halvtimma innan den presenterades som en nyhet på kommunens hemsida.
– Det är inte ok. Det står att vi har gjort en anmälan till IVO utan att vi har fått se utredningen, säger Katarina Berg (M).
Inger Kjellberg anser att arbetssättet verkar märkligt. I vanliga fall brukar en nämnd få ta del av en utredning innan en anmälan görs till IVO, förklarar hon.
– Det förekommer att ledamöterna i en nämnd inte är nöjda med en utredning och vill ha kompletteringar. Med det här arbetssättet blir det svårt för politikerna att ta sitt ansvar. Min känsla är att något har gått väldigt fel, säger hon.
Nämndens ordförande Linus Fogel (S) menar att hela ärendet runt Björntorp har skötts enligt de rutiner som Oxelösunds kommun har. Enligt rutinerna har förvaltningschefen i uppdrag att på delegation av nämnden göra anmälningar till IVO.
– Men det är möjligt att rutinerna behöver ses över. Det är något vi får diskutera i nämnden när vi samlas till hösten, säger han.
Hur ser du på att bristerna kunde fortsätta i flera år?
– Bakgrunden är att vi hade stor omsättning på chefer under den här perioden. Dessutom drabbades vi av en pandemi som tog väldigt mycket av verksamhetens fokus.
Bör nämnden skaffa nya rutiner vad gäller uppföljning?
– Det kan i alla fall vara rätt läge att se över dessa rutiner, säger Linus Fogel.