DrÄpslaget mot SN:s lokaljournalistik

Lasse Ringdahl har varit en profilerad SN-journalist under mÄnga Är. Nu kritiserar han planerna pÄ att lÀgga ner lokalredaktionerna i Trosa och Gnesta. Arkivbild

Lasse Ringdahl har varit en profilerad SN-journalist under mÄnga Är. Nu kritiserar han planerna pÄ att lÀgga ner lokalredaktionerna i Trosa och Gnesta. Arkivbild

Foto: Patrik Enlund

InsÀndare2023-10-07 10:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

SN lĂ€gger ned lokalredaktionerna i Trosa och Gnesta. ”Tillsammans blir vi starkare, men ocksĂ„ mer flexibla” förklarar chefredaktören Kristina Levin som sĂ€ger sig vara ”glasklar” om att detta Ă€r ett klokt beslut.

Det Àr sorgligt och det Àr svÄrt att förstÄ SN-chefen Kristina Levins tankar. Att hon, som sjÀlv varit lokalredaktör i StrÀngnÀs och Flen, nu riskerar att gÄ till historien som den chefredaktör som dödade lokaljournalistiken i de viktiga tillvÀxtkommunerna Trosa och Gnesta.

Kristina Levin jÀmför med bevakningen av Oxelösund, dÀr lokalredaktionen stÀngdes för drygt tio Är sedan, och hÀvdar sjÀlvsÀkert att Trosa och Gnesta nu ska bevakas med samma kraft som dÀr. FrÄga vilken Oxelösundsbo som helst om SN:s bevakning blev bÀttre i och med att lokalredaktionen med tvÄ reportrar stÀngdes.

Att vara lokalredaktör Àr inte bara att sÀtta sig i bilen och rycka ut pÄ snabba jobb. Det handlar om att vara en del av lokalsamhÀllet, att leva sitt liv bland de mÀnniskor som Àr ens uppdragsgivare. Att trÀffa folk i mataffÀren, att lyssna till samtal pÄ gatan, att delta i föreningslivet och dagligen möta kommunens politiker och andra makthavare inom nÀringslivet. Och framför allt finnas till pÄ en öppen lokalredaktion dit mÀnniskor kan komma in, trÀffa en lokalredaktör och kÀnna att SN finns till för dem.

I stÀllet blir nu SN en gÀst hos verkligheten.