Egen bil inte den enda lösningen

Trehjulig lastcykel med elassist klarar tunga laster.

Trehjulig lastcykel med elassist klarar tunga laster.

Foto: Foto: Björn Åslund

Insändare2024-07-13 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändarskribenten Jan Knodt är bekymrad (SN 4/7) över att Nyköpings kommun vill minska biltrafiken i Nyköpings centrala delar. Han menar att det skulle vara väldigt svårt att klara vardagen utan egen bil.

Är det verkligen så? I sin insändare är Jan nämligen lösningen på spåren. Han nämner bilpooler och cykel. Bilpooler är ett utmärkt alternativ för dem som inte använder bilen dagligen. Många bilar används ganska lite, och ägare av dessa skulle nog uppskatta andra alternativ. Cykel då? Numera ser vi allt oftare lastcyklar, med elassist, på Nyköpings gator. Med en sådan klarar man en ordentlig storhandling. Lägg till detta taxi och hyrbilar.

Egen bil behövs av många, men inte av alla. Färre bilar i centrala Nyköping vore en vinst, inte minst i rusningstrafik när trafiken är seg på grund av mängden bilar. Med fler innevånare och fler bilar skulle stan korka igen. 

Nyköpings kommun är på rätt spår med färre bilar i stan. Så gör man i många andra städer, och det uppskattas av de flesta invånare.