"Elever och föräldrar som väljer skola"

Insändare 22 september 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan om friskolor var het i valrörelsen. Men debatten skulle kunna bli mer konstruktiv om fler debattörer använder korrekt fakta. Maria Arkeby från Tankesmedjan Tiden skrev den 16/9 en debattartikel med ett antal direkta fel.

Att Vittra Kungshagen ingår i Academedia stämmer dock. Skolan har drivits i Vittras regi i drygt tio år och är mycket uppskattad. Vår årliga enkät visar att 8 av 10 föräldrar och medarbetare skulle rekommendera skolan till andra. Vi har också en hög andel elever som når gymnasieexamen. Att skolor som Vittra Kungshagen skulle vara ett problem för Sverige är svårt att se. 

Maria Arkeby skriver att tanken med friskolereformen var att öppna upp för skolor med annorlunda pedagogik. Vittras skolor är ett utmärkt exempel på just detta. Att en skola ingår i en koncern tillsammans med andra skolor innebär inte att de olika pedagogiska inriktningarna går förlorade. 

Det stämmer naturligtvis inte heller att det är friskolor som väljer elever, även om det är ett påstående som ofta förs fram. I Sverige är det elever och föräldrar som väljer skola - tack vare friskolereformen. 

Att Academedia skulle ha 118 000 medarbetare är inte heller sant, korrekt siffra är cirka 18 000. Vinstsiffran blev också fel, resultat efter skatt förra året var 605 miljoner, det allra mesta återinvesteras i Academedias verksamheter och används som framtida buffert. Att ha en koncern med god ekonomi i ryggen ger en stor trygghet, inte minst när något oförutsett händer. Det fick vi erfara i samband med att vår skola brann ner till grunden förra sommaren.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa