Det är bra att den anonyma signaturen ”orolig medborgare” som svarat på vår debattartikel är orolig för Sveriges säkerhetsläge. Tyvärr har personen inte läst vår artikel ordentligt och dessutom fått fakta om bakfoten. Låt oss därför räta ut lite frågetecken.
Mer lokal energiproduktion som inte är beroende av ett bränsle utifrån är bättre ur ett säkerhetsperspektiv oavsett vilket ägande det har. Vi vill dessutom att ägande i energiinfrastruktur prövas ur ett säkerhetsperspektiv. Att den svenska kärnkraften sannolikt stängs ned vid ett allvarligt kris- eller krigsläge är ingenting vi hittat på utan är ett yttrande från Försvarsberedningen som analyserat det svenska läget vid en allvarlig situation. Mot det hjälper inga små reaktorer i Nyköping. Till skillnad från debattören har vi inte heller pratat om några enskilda projekt. Fakta är däremot att Totalförsvarets Forskningsinstitut kritiserat den svenska Försvarsmakten kraftfullt för sin ovilja att ta till sig ny teknik, samråda och öka möjligheterna till samexistens, vilket i princip alla jämförbara länder lyckats med.
Ska vi klara den gröna omställningen som förutom lägre utsläpp ger oss bättre livskvalitet, fler arbetstillfällen och högre säkerhet, då måste elproduktionen byggas ut kraftigt och på mycket kort tid. I det perspektiv som industrin talar om finns förutom effektiviseringar, lagring, flexibilitet och elnät enbart två kraftslag som kan byggas ut tillräckligt snabbt i stor skala. Det är sol och vind. Det handlar inte om politiska preferenser, det handla om hårda fakta. Fakta som industrin för fram med kraft och som vi nu hoppas att även regeringen snart inser.
Rickard Nordin, (C) klimat- och energipolitisk talesperson. Martina Johansson (C) riksdagsledamot Sörmland. Torbjörn Olsson (C) gruppledare Nyköping. Anders Johansson (C) gruppledare Trosa. Håkan Ekstrand (C) gruppledare Gnesta. Ann Abrahamsson (C) gruppledare Oxelösund.