Försvaret ska skydda oss – inte leverera gröna drömmar

Så här kan vindkraftparken se ut från Persö i Trosa ytterskärgård. Bilden är ett montage.
Så här kan vindkraftparken se ut från Persö i Trosa ytterskärgård. Bilden är ett montage.

Insändare 13 september 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet som varit pådrivande att förändra Sveriges energiförsörjning till det utsatta läge vi har idag fortsätter med skrämselpropaganda för att få sin vision om oplanerbar energi i form av vindkraft att hända. Enligt en debattartikel i SN ska vindkraft förstärka det säkerhetspolitiska läget genom att minska beroendet av olja och gas från skurkstater som Ryssland. Sanningen är att Sveriges direkta beroende av rysk energi minskat och är mindre än hos många andra europeiska länder.

Att vi genom att bygga exempelvis Långgrund gör oss beroende av andra skurkstater som Qatar låter Centerpartiet bli att nämna. Qatar är största ägare i Iberdrola med 8,7 procent, det bolag som troligtvis kommer att äga Långgrund om det blir verklighet.

Att vindkraft, till skillnad mot kärnkraft, skulle vara särskilt lämpad ur ett försvarshänseende som Centerpartiet drömmer om är inte heller det korrekt. I rapporten REN21 från FN visar det sig att 90 procent av vindkraften slogs ut när Ryssland invaderade Ukraina. Värt att notera är att kärnkraften har inte utsatts för några sabotage. Med framtida SMR-verk i till exempel Studsvik kommer vi ha tillgång till lokalt producerad el som med mycket större sannolikhet inte kommer att slås ut vid ett angrepp.

Jag önskar att vi hade politiker som faktiskt tar ansvar för Sveriges säkerhetspolitik. Just den planerade vindkraftsparken vid Långgrund har Försvarsmakten sagt nej till tio gånger. Dessvärre finns det fortfarande politiker som inte tar ett nej för ett nej utan värnar mer om gröna drömmar än hård fakta och svenska medborgares skydd mot angrepp.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa