En fri föräldraförsäkring är vägen framåt

"Vi tror på moroten före piskan" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

"Vi tror på moroten före piskan" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2023-06-15 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Olivia Karlsson lyfter i sin ledartext problematiken med ett ojämnt uttag av föräldraförsäkringen. Det är ett problem som finns i Sverige. Lösningen är inte dock att individualisera föräldraförsäkringen.

CUF beslutade under förbundsstämman i år att verka för ett fritt uttag mellan vårdnadshavare samt verka för informationskampanjer för att uppmana ett mer jämnt uttag. Vi tycker inte att staten ska detaljstyra människors liv. Vi värnar den individuella och familjers frihet att bestämma själva. Då är inte en individualisering rätt väg framåt. Vi ser att andra mer frihetliga reformer är en bättre metod för att öka jämställdheten i Sverige.

Informationskampanjer är en mer fri metod. Att individualisera normaliserar enbart en stat som tar en allt större plats i individers liv. Det är inte den liberala vägen framåt. Vi inom CUF ser problematiken med ett ojämt uttagande och ser hellre ett återinförande av jämställdhetsbonusen och en informationskampanj snarare än en stor stat som tvingar människor att dela 50/50. Det är en mer frihetlig och effektiv metod.

CUF står på jämställdhetens och frihetens sida. Vi står upp för fria val och en ökad jämställdhet. Med vår politik sätter vi människor i centrum. Att kvotera föräldraförsäkringen sätter staten först. CUF är tydliga, vi står upp för människors frihet att bestämma över sig själva. Vi tror inte på en stat som detaljstyr människors liv. Vi tror på moroten före piskan.

Det är bättre att minska antalet dagar i föräldraförsäkringen, införa en informationskampanj och återinföra jämställdhetsbonusen. Det är vår väg framåt.