Era egna drömmar Àr inte fakta Centerpartiet

InsÀndarskribenten och nÄgra företrÀdare för Centerpartiet har olika syn pÄ vindkraft. Arkivbild

InsÀndarskribenten och nÄgra företrÀdare för Centerpartiet har olika syn pÄ vindkraft. Arkivbild

Foto: Iberdrola

InsÀndare2023-10-09 07:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Centerpartiets lokala företrÀdare samt tvÄ riksdagsledamöter anklagar mig för att fÄtt fakta om bakfoten.

Det Àr dock inte fakta att kontra med att pÄstÄ att kÀrnkraften skulle stÀngas ner vid en allvarlig situation genom att hÀnvisa till en flera Är gammal skrivelse frÄn Försvarsberedningen. Som Àven Centerpartiet vet har sÀkerheten i Europa förÀndrats sedan dess.

Det Ă€r ocksĂ„ graverande att Centerpartiet hĂ€vdar att Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) kraftfullt kritiserat Försvarsmakten för sin ovilja att ta till sig ny teknik, samrĂ„da och öka möjligheterna till samexistens. Det Ă€r graverande för att FOI sjĂ€lva inte kĂ€nner igen sig i detta. Vid en kontakt engageras till och med forskare som arbetar med energisystem men ingen förstĂ„r vad som ligger bakom Centerpartiets pĂ„stĂ„enden. De upplyser mig dock om att FOI har slĂ€ppt en rapport om vindkraft och samexistens med Försvarsmakten men att ”om nĂ„gon uppfattar rapporten som innehĂ„llande kraftig kritik mot Försvarsmakten sĂ„ Ă€r vĂ„r bedömning att det Ă€r en missuppfattning".

Om fakta Àr viktigt för Centerpartiet sÄ förutsÀtter jag att ni lÀst LÄnggrunds ansökan och miljökonsekvensbeskrivning som ligger för beslut. Vad anser ni om den fakta Svea vind presenterar dÀr? Har NaturvÄrdsverket, Birdlife Sverige, lÀnsstyrelsen, Naturskyddsföreningen, Försvaret med flera som Àr mycket kritiska till LÄnggrund ocksÄ fÄtt fakta om bakfoten?

Alla fakta finns pĂ„ bordet och ingen kan i efterhand sĂ€ga att ”vi sĂ„g det inte komma”. TyvĂ€rr hjĂ€lper inte det kommande generationer om LĂ„nggrund blir verklighet och vi utraderar en fantastisk skĂ€rgĂ„rd.