Nyköpings arkitekturstrategi – en luftpastej?

Vid kvarteret Brädgården vid Ringvägen byggs det för fullt.
Vid kvarteret Brädgården vid Ringvägen byggs det för fullt.

Insändare 30 september 2023 15:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förra insändaren skrev jag: ”När man ser det nya monstret som växer fram mellan polishuset och hamnen (kvarteret Brädgården), undrar man om byggföretagen börjar få planera och bestämma allt själva.” ”Likadant i Oppeby vid Eskilstunavägen mitt emot ICA Knuten.” ”Ingen tycks bry sig om de unika och särskilda miljö- och bebyggelsevärdena där det exploateras.”

Därefter kom flera insändare. KD sitter i samhällsbyggnadsnämndens presidium och delar ansvaret för det som planeras och byggs (även i de fall tjänstemännen tar de enskilda besluten). Ändå skrev de att ”omtag krävs i Nyköpings stadsplanering”.

Och stadsplaneringschefen skrev att man har påbörjat ett arbete med en arkitekturstrategi. Det är nog bra, men blir den tydlig? Kommer den till exempel att visa hur byggena i Brädgården och i Oppeby kan försvaras eller (vilket är troligare) att de måste ses som misstag? (Jag förordar inte tillbakablickande och gullig arkitektur. Storskalig bebyggelse behövs för en framgångsrik tillväxt, men aldrig på fel plats och aldrig själlös.) Utmaningen blir att våga göra strategin så tydlig. Att inte göra en pratig luftpastej.

Ni folkvalda som ytterst ansvarar för planer och bygglov, ordna offentliga samråd om arkitekturstrategin! Innan ni tar beslutet. Då kan ni passa på och försvara (eller beklaga) besluten om Brädgården och i Oppeby. Och berätta om era förebilder och visioner, hur ni tänker er Nyköping i framtiden. Det handlar om livsmiljön och om Nyköpings konkurrensvillkor i regionen.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa