Fyra artiklar som berör miljön

Att i Oxelösund vinterförvara ytterligare 25 energislukande och miljöpåverkande båtar finns ingen anledning att ta hand om, tycker Bosse Tolander.
Bilden: På fiskehamnens pir bygger Saltö Marin just nu en ny båthall som ska kunna rymma ungefär 25 båtar.

Att i Oxelösund vinterförvara ytterligare 25 energislukande och miljöpåverkande båtar finns ingen anledning att ta hand om, tycker Bosse Tolander. Bilden: På fiskehamnens pir bygger Saltö Marin just nu en ny båthall som ska kunna rymma ungefär 25 båtar.

Foto: Peter Alexis

Insändare2022-04-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fyra stora och rikligt illustrerade artiklar med lokal anknytning i SN den 19 april har anknytning till heta miljöfrågor.  Det är bra - men de bör läsas med kritiska ögon.

Först konstaterar Nyköpings miljöstrateg Maria Brantö att det krävs stora ansträngningar av oss alla för klara att minska koldioxidutsläppen. Förvisso sant. Då blir det tragikomiskt att på motstående sida (och förstasidan) läsa en entusiastisk skildring av hur Sveriges största fallskärmsflygplan gjort ett stort antal uppstigningar från Skavsta för att låta folk hoppa från 4000 meters höjd. Det är svårt att tänka sig en mer onödig klimatpåverkan.

Nästa uppslag handlar om den första elbåten från Nyköping – som ska följas av 440 per år. Det är väl långt ifrån säkert att klimatnyttan med detta projekt överväger dess sammanlagda negativa påverkan. Men det är ändå ett ambitiöst försök. Sedan kommer en helsida om Saltö Marins planer på att i Oxelösund vinterförvara ytterligare 25 lyxbåtar åt stockholmare som har för mycket pengar. Sådana energislukande och miljöpåverkande flytetyg finns ingen anledning att ta hand om.