På SN:s ledare 240530 står att läsa att barn och unga i Sörmland tvingas vänta alldeles för länge i kö till BUP och att ”alldeles för lite görs åt det”. Delar går att hålla med om men jag menar att vi gör massor, men att vi trots det ännu inte ser tillräckliga resultat.
Några exempel på vad som hänt inom BUP Sörmland under det senaste året:
- Fortsatt utveckling av hur vi genomför neuropsykiatriska utredningar. Med samma resurser kan vi idag genomföra fyra gånger fler utredningar på samma tid jämfört med för ett par år sedan. Efterfrågan på utredningar gör dock att detta ändå inte räcker.
- Vi genomför varje år fler patientbesök jämfört med tidigare år trots ett underskott på personal i flera yrkeskategorier.
- Vi deltar aktivt i ett pilotprojekt tillsammans med skola och socialtjänst i tre kommuner, där syftet är att gemensamt hitta nya former för samverkan nära barnens vardag där tidigare insatser i skolan kanske skulle minska behovet av neuropsykiatriska diagnoser.
- BUP Sörmland deltar tillsammans med bland annat socialtjänst för att se över möjligheten att skapa en familjecentral för barn upp till 18 år. Tanken är att kunna arbeta förebyggande och stödjande.
- Nya arbetssätt för att kunna möta behoven hos barn med ADHD eller ADHD-liknande symptom på annat sätt än med enbart medicinering är under utveckling. Det handlar om föräldrastödjande insatser i grupp samt bättre möjlighet att tidigt kunna erbjuda kognitiva hjälpmedel till patienterna.
Vi tror inte att mer pengar till BUP är den enda självklara lösningen på de långa köerna. I stället tror vi på att fortsätta utveckla våra arbetssätt, både inom våra egna olika enheter och tillsammans med våra partners i socialtjänst, skola, elevhälsa och så vidare på ett sätt som ger mesta möjliga nytta för Sörmlands barn.