Våra unga tvingas vänta plågsamt länge på BUP

Barn och unga i Sormland tvingas vänta alldeles för länge i kö till BUP. Alldeles för lite görs åt det.

Över femtio procent av de unga som söker vård får vänta längre än vårdgarantin tillåter.

Över femtio procent av de unga som söker vård får vänta längre än vårdgarantin tillåter.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2024-05-30 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

För snart ett år sedan gav vi på ledarsidan bottenbetyg till Södermanlands barn- och ungdomspsykiatri. Kön till att få hjälp av BUP var då längst i Sverige. Alltför många av Sörmlands ungdomar tvingades vänta olagligt länge. Enbart nio procent av alla barn och ungdomar som mår dåligt fick hjälp inom den trettio dagar långa vårdgarantin. 

Även om förändringar i offentlig verksamhet ofta går långsamt borde det vara möjligt att göra märkbara förändringar på ett år. 

Så vad har egentligen hänt med BUP Södermanland under det senaste året?

undefined
Sörmland är, enligt en rapport från Vårdföretagarna, fortfarande ett av de län där flest får vänta längre än vårdgarantin, men problemen stannar inte där.

Svaret på den frågan verkar sorgligt nog vara att inte särskilt mycket förändrats över huvud taget. Sörmland är, enligt en rapport från Vårdföretagarna, fortfarande ett av de län där flest får vänta längre än vårdgarantin, men problemen stannar inte där. I mars i år rapporterade SVT Sörmland om hur barn glömts bort och journaler försvunnit i barn- och ungdomspsykiatrin. 

Systemet fungerar helt enkelt inte – och har inte gjort det under lång tid. Redan 2019 gick organisationen Attention ut och krävde kortare kötider för ADHD-utredningar i Södermanland. Sedan dess har punktinsatser gjorts för att förbättra, men det krävs mer.

De som är ytterst ansvariga för hur vården fungerar är regionens politiker. Det styr hur pengarna fördelas och var det ska satsas, men det är också de styrande som i slutändan ansvarar för att en verksamhet fungerar effektivt. När något är dåligt krävs i många fall modiga politiker som vågar ta obekväma beslut. 

För att korta köerna i BUP krävs, bland annat, mer resurser. Pengar måste frigöras och verksamheten förändras. Det funkar inte att köra på i gamla hjulspår och hoppas på ett annat resultat. Även om ekonomin är kärv och mycket i Region Sörmland är satt under press.

undefined
Södermanlands och Sveriges unga förtjänar mer än att tyst lida i en vårdkö.

Krisen i barn- och ungdomspsykiatrin är inte unik för Sörmland. Köerna är ohållbart långa i stora delar av Sverige. Över femtio procent av de unga som söker vård får vänta längre än vårdgarantin tillåter. Det kan inte vara så här, men det krävs mer än ord för att förändra. Fler regioner måste bland annat öppna för privata vårdgivare för att korta köerna. Södermanlands och Sveriges unga förtjänar mer än att tyst lida i en vårdkö, medan vuxenvärlden fortsätter med samma lösningar som tidigare.