"Blivit ifrågasatt både yrkesmässigt och som person"

Sofie Holstein är anställd som politisk sekreterare åt Vård för pengarna. Arkivbild

Sofie Holstein är anställd som politisk sekreterare åt Vård för pengarna. Arkivbild

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2023-10-12 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett år har gått sedan valet. Under detta år har jag blivit ifrågasatt både yrkesmässigt och som person – av medborgare, politiker och journalister. Jag har inte ifrågasatts som politiker, däremot som politisk sekreterare. Den enda som talat med mig personligen om detta är Johannes Tångeberg (reporter på SN, reds.anm), det hedrar honom. Efter Tommy Kägos (reporter på SN, reds.anm) senaste artikel så kände jag att nu får jag ta tag i saken själv, ingen frågar ju mig, alla bara skriver om mig. Så vem är då den här sambon tillika politiska sekreteraren i Vård för pengarna som definitivt inte halkade in på ett bananskal?

Jag heter Sofie Holstein, är vårdutbildad, har arbetat heltid i större delen av mitt liv samtidigt som jag tagit hand om fyra barn och satt mig in i politiken. Redan valet 2014 var jag med i partiet och delade ut valsedlar. Jag satt med som åhörare på nästan alla sammanträden i landstingsfullmäktige (helt ideellt) som stolsgranne med Tommy Kägo under denna mandatperiod. Jag var intresserad och ville lära mig. Under denna tid nominerades jag också till nämndeman i förvaltningsrätten samt ledamot för barn- och ungdomsberedningen. Så kom valet 2018. Jag deltog aktivt i valarbetet. Jag valdes in som ledamot i fullmäktige, som ledamot i nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård och som majoritetens representant för Sörmland i Nätverket hälsa och demokrati. Under slutet av mandatperioden blev jag vice ordförande i inköpsnämnden. Jag har sen lång tid tillbaka huvudansvaret för att representera och marknadsföra partiet, jag höll även i partiets valrörelse 2022.

Efter valet 2022 ville vår styrelse och partigrupp ha mig som politisk sekreterare. Detta trots att vi utsett min sambo Tomas Borin som gruppledare och regionråd. Jag har varit med länge och kan partiet. Dessutom hade jag sedan lång tid tillbaka jobbat med denna typ av arbete i partiet, fast då helt ideellt. Arbetet definieras av en utförlig arbetsbeskrivning. Jag har anställning till den sista december 2026, sedan upphör anställningen per automatik. Jag har alltså ingen anställningstrygghet. Jag svarar alltid på mail och samtal/sms även om det är helg eller kväll, har inget OB-tillägg eller övertidsersättning. Jag sköter hemsida, sociala kanaler och övrig kommunikation, i stort sett allt administrativt med partiet, samordnar partiets arbete på regionkansliet med våra samarbetspartier och tjänstemän. Nu har ni fått en liten sammanfattning om mig, mitt arbete och hur jag hamnade här.