Hur försvara vindkraften inför kommande generationer

Visualisering av hur vindkraftparken skulle kunna se ut om man står på Hävringe, långt ut i Oxelösunds skärgård. Bilden är beskuren för att passa tidningens format.

Visualisering av hur vindkraftparken skulle kunna se ut om man står på Hävringe, långt ut i Oxelösunds skärgård. Bilden är beskuren för att passa tidningens format.

Foto: Wind Sweden

Insändare2023-04-09 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ska vi kunna försvara inför kommande generationer att vi lät förstöra oersättliga miljövärden för ett kortsiktigt vinstintresse.

Är det verkligen nödvändigt att förstöra hela den underbara skärgårdsmiljön utanför Oxelösund, Trosa och Arkösund genom att proppa hela det kustnära havet fullt med blinkande vindkraftverk lika höga som Eiffeltornet. Svea vind, som är det bolag som ska bygga vindkraftverken utanför Oxelösund, menar tydligen i en insändare i Sörmlands nyheter den 1 april 2023 att detta är nödvändigt eftersom regionens elbehov är stort, och att utan denna vindkraftsel försvagas konkurrenskraft, jobb hotas och elen blir dyr. Men är produktion av el med kustnära vindkraft verkligen det enda och det bästa alternativet?

Vindkraft är förstås bra för vindkraftsägarna som gör fantastiska vinster. Det är därför så många utländska kapitalägare har lockats till att investera i svensk vindkraft. När det gäller vindkraftsparken utanför Oxelösund är det ett spanskt bolag som heter Iberdrola som kommer stå för kapitalet. Huvudägare i Iberdrola är enligt en artikel i Gefle Dagblad en investeringsfond som ägs av staten Qatar. Det är inte troligt att Iberdrola gör denna investering i omtanke om oss sörmlänningars elbehov, utan man kan utgå ifrån att är ekonomiska vinster som lockar. Eftersom förväntad driftstid för ett vindkraftverk är 25–35 år så är det relativt kortsiktiga vinstintressen som ligger bakom detta vindkraftsprojekt.

Enligt Svea vind är planen att vindkraftsparken utanför Oxelösund ska stå klar 2028. Vindkraftsverken bygger inte på svensk teknik utan importeras. Det svenska företaget Blykalla AB planerar att tillsammans med Studsvik AB bygga en forskningsreaktor av SMR-modell i Studsvik utanför Nyköping. Planen är att denna forskningsreaktor ska vara i drift 2028 och att bolaget kan börja sälja SMR-reaktorer för kommersiellt bruk kring 2030. Detta är frågan om svensk spjutspetsteknik som delvis utvecklas i Nyköpings kommun.

Det svenska företaget Phoenix biopower håller på att utveckla ny högeffektiv teknik för produktion av el med biomassa. De räknar med att kunna driftsätta en kommersiell anläggning 2030. Det finns alltså uppenbarligen alternativ till att förstöra vår natur med en gigantisk vindkraftspark.

Svea vind skriver att de värnar miljön. Min åsikt är att deras groteska anläggning kommer förstöra miljön utanför Oxelösund för all framtid. I våra unika skärgårdar där skärgårdsbor, fiskare, seglare, annat båtfolk med flera så länge vi kan minnas kunnat se solen gå upp över en obruten horisont i öster kommer vi istället se en mur av gigantiska stålpelare med dygnet om blinkande vindsnurror. Hur ska vi kunna försvara inför kommande generationer att vi lät förstöra oersättliga miljövärden för ett kortsiktigt vinstintresse.